Скулпторът Вежди Рашидов, председател на Комисията за култура в парламента

...
Скулпторът Вежди Рашидов, председател на Комисията за култура в парламента
Коментари Харесай

Вежди Рашидов отпразнува 66-тия си рожден ден с красива изложба

Скулпторът Вежди Рашидов, ръководител на Комисията за просвета в Народното събрание и някогашен министър на културата, посреща 66-та си годишнина с галерия в изложба “Сан Стефано ” в столицата. Сред изявените посетители бяха министърът на културата Боил Банов, спортната легенда и изтъкнат арт колекционер Боян Радев, писателят акад. Антон Дончев, актрисата Татяна Лолова, ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева и персони от целия политически набор Приветствие към рожденика произнесе Светлин Русев, който откри изложбата дружно с някогашния министър на културата Георги Йорданов и професор Валери Стефанов.



В него учен Русев сподели: “Преди няколко години на летището в Брюксел видях министъра на културата Рашидов с няколко истински старинни рамки за картини в ръка. Има нещо показателно в тази странна ангария – да решиш да върнеш остарели оригинали към живот е пристрастеност, която може да си разреши единствено човек, влюбен в съзиданието”.



Рожденикът получи многочислени дарове. Групата на партия Герб подари рожденика с бутилка специфична водка – платинена “Белуга” и кошница с защити мезета.

В новата си експозиция Вежди Рашидов ни показва определени картини, част от неговата западноевропейска сбирка. Подбрани с усет и ситуирани в едно общо пространство, те се трансформират в следващото доказателство за прочувствения залог и обществената значителност на “този чудноват занаят” – колекционерството.



Колекционерството е любознание и ангажимент, пристрастеност и форма на познание. Пътуващите картини на Вежди Рашидов са следващото доказателство за обстоятелството, че същинският колекционер е страж на духовни благосъстояния. Той брани паметта от залиняване, възпитава усетите, образува усети за традиция. Колекционерите са едни от най–важните гаранти за самото битие на културното завещание като приета и групово пожелана полезност.

Колекциите не се състоят от предмети, а от живи движимости, от умни и вещаещи движимости. Те са опредметеният креативен дух, те са вековни отпечатъци на човешкото въображение. Колекциите са общ брой от артефакти, само че и биографични разкази за своите основатели. Така както и тази сбирка споделя за любознанието на Вежди, за неспокойствието на неговия дух, за пътищата, които е пребродил в гонене на своята събираческа “лудост”.



Сбирката от определени западноевропейски картини още един път ни припомня, че създателят не е слепец на сцената на своето ентусиазъм, а е деликатен възпитаник в огромната изложба на времето. Там се учи той, оттова черпи своето ентусиазъм и просветление. Не на последно място, сходни обществени жестове имат неоспорим образователен резултат.

Именно свободните, образовани и обществено грамотни хора са същинското благосъстояние на всяка просперираща съвременна страна. Тяхната значима роля във връзка с културното завещание е учредена от вековната традиция и е доказана от нестихващата пристрастеност към съзидание у индивида.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР