Скоростта на издишвания въздух в момент на кихане може да

...
Скоростта на издишвания въздух в момент на кихане може да
Коментари Харесай

Не сдържайте кихането - може да стигнете до реанимацията

Скоростта на издишвания въздух в миг на кихане може да доближи 200-300 км/ч

Когато човек кихне, близките му пожелават “наздраве ”, което е хубаво. Но от време на време този категоричен инстикт, тъкмо противоположното - може да ни води при лекар или напряко в болница, изясняват експерти. Нима и кихането може да е рисково?

В сезона на грипа и острите респираторни болести кихащи хора на всички места, а напролет и лятото пък доста постоянно кихат алергиците. Това е натурален категоричен инстикт и в него няма нищо ужасно. Още повече че е защитна реакция на организма и както кашлицата оказва помощ за изчистване на дихателните пътища от прахуляк и микроби, написа.

Но от десетилетия и повече даже не е признато и не е обичайно да се киха на публично място. Затова доста хора се пробват да сдържат кихавицата, спазвайки редица препоръки: да вземем за пример, да задържат дишането, да масажират носа или пък езика, както и да притиснат с език предните зъби.

Понякога им се удава да овладеят рефлекса и желанието за кихане отминава. В краен случай се стараят да го създадат тихичко, като че ли вътре в себе си, притискайки нос с пръстите си.

Но подобен метод може да се окаже рисков, предизвестяват експертите. Скоростта на издишвания въздух в миг на кихане може да доближи 200-300 км/ч, колкото и да не ви се има вяра. Та с такава скорост изхвърчат някои самолети. Въздухът при кихане се изтръгва от белите дробове с такава мощ, че може да травмира нежните структури на устната празнина, гръкляна и така нататък

Докторите изясняват, че кихането се състои от няколко етапи: първо се случва надълбоко поемане, след което малко задържане на дишането и след това внезапно, мощно редуциране на всички дихателни мускули, което води до мощно издишване през затворения гръклян.

Оказва се, че хора, стесняващи се да кихат пред другите, си докарват съществени последици: спукани тъпанчета и още проблеми с ушите е най-разпространеното следствие. Може да се случи и пръсване на хранопровода. Сериозно могат да се увредят орбиталните стени на очната празнина, основата на черепа. Защото в черепа има тънка костица с дебелина на лист хартия.

Тя може да се раздра и течността, отмиваща мозъка, да стартира да изтича. Ако в съдовете има мънички аневризми, поради повишение на вътречерепното налягане и те могат да се спукат. А това, знаете, води до хеморагичен инсулт, предизвестяват доктори.

При опит да сдържите кихавицата се покачва и кръвното налягане, което също може да създаде съдов случай. А при хора, които неотдавна са прекарали интервенция, може да стартира кървене от шевовете. Затова при внезапна болежка, дискомфорт и други неприятни признаци след кихане се обърнете за лекарска помощ. Най-хубаво обаче е да не сдържате рефлекса си за кихане като, несъмнено, прикривате устата и носа с кърпичка, която след това да изхвърлите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР