Скорошно проучване установи, че смартфоните могат да определят кога човек

...
Скорошно проучване установи, че смартфоните могат да определят кога човек
Коментари Харесай

Проучване: Смартфоните могат да предскажат кога човек е пиян с 98% точност

Скорошно изследване откри, че смарт телефоните могат да дефинират по кое време човек е пийнал. Проучването на Станфордския университет откри, че има 98% възможност смарт телефоните да дефинират тъкмо по кое време човек е в нетрезво положение, като разчитат на гласови модели.
Прочетете още
В изследването са взели участие 18 лица на възраст над 21 години, чиито гласови модели са били оценени от датчици, с цел да се откри дали са пияни или не. Изследването е оповестено в списанието Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Брайън Суфолето, доцент по незабавна медицина в Станфордския университет в Съединени американски щати, загатва, че е сюрпризиран от точността на резултатите, и прибавя, че са нужни спомагателни изследвания, с цел да се удостовери валидността на тези резултати.

Той допусна, че тези констатации биха могли да оказват помощ за понижаване на пътните пострадвания и смъртните случаи, дължащи се на шофиране в нетрезво положение или сходни на него, в бъдеще и добави:

" Макар да не сме пионери в изтъкването на измененията в характерностите на речта по време на алкохолно замайване, твърдо имам вяра, че високата акуратност се дължи на използването на най-съвременните достижения в обработката на сигнали, акустичния разбор и машинното образование. ", цитира.

В изследването на участниците са дадени дози алкохол според от телесното им тегло и те би трябвало да допият напитките си в границите на един час. След това са им дадени серия от езикови извършения. Участниците трябвало да ги повтарят на глас на всеки час в продължение на седем часа, до момента в който гласовете им се записвали със смарт телефони.

Преди да пият, учените измерили равнищата на алкохол в дъха на участниците и ги предиздвикали да запишат и езиковите извивки. Нивата на алкохол в дъха били измервани и след всеки 30 минути в продължение на седем часа, написа hicomm.bg.  След това откривателите разгледали параметри като периодичност и височина на гласа в едносекундни шпации, като изолирали гласа на говорещия посредством програмен продукт.

Изследователите сравнили получените резултати с резултатите от измерването на алкохола в дъха и открили, че те са изненадващо сходни, което демонстрира 98% акуратност на заключенията на създадения от тях модел.

Според Суфолето държание като вървене и писане на текстови известия, съчетано със датчици за гласовия модел, може да се употребява за установяване на равнището на замайване на индивида. Той също по този начин прибавя, че времето играе жизненоважна роля при определянето на това по кое време човек се нуждае от помощ. Така че, когато човек стартира да пие, той може да бъде осведомен за границите на потреблението си, с цел да се предотврати несъразмерна интоксикация.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР