Скорошно проучване представи убеждението, че маските намаляват физическата привлекателност.В това

...
Скорошно проучване представи убеждението, че маските намаляват физическата привлекателност.В това
Коментари Харесай

Маските ни правят по-привлекателни? 7 научни обяснения за това

Скорошно изследване показа убеждението, че маските понижават физическата прелест.

В това изследване хората, които са се оценили като по-добре изглеждащи, са били по-малко склонни да носят маска. Това се изяснява с убеждението, че маските могат да понижат привлекателността им. Изследователите заключават, че маските в наши дни могат да служат като техника за „ самопредставяне “ в допълнение към здравословното държание.

Наистина, проучванията подкрепят тезата, че маските може да трансформират усещанията на хората, само че най-много към по-добро. Слагането на маска нормално се свързва с повишение на хубостта. Но за какво се случва това?

Изследователите са приели девет вероятни психически аргументи:

1. Ефектът на санитарните маски: маските към този момент ни карат да изглеждаме по-здрави и по-социално виновни.

Изследователите събраха мнението на участници за маскирани и немаскирани лица преди и по време на пандемията от COVID-19, като откриха, че преди пандемията маските понижават привлекателността на лицата. По време на пандемията обаче маските усилват физическата прелест, дружно с усещанията за физическо здраве. Учените допускат, че преди пандемията носенето на маска е било обвързвано с неприятно персонално здраве, като по този метод понижава възгледите за прелест („ резултатът на санитарната маска “), до момента в който по време на пандемията, когато маските се трансфораха в норма, асоциацията се обърна. Носенето на маска към този момент се свързва както с по-добро здраве, по този начин и с грижа за другите, като по този метод усилва привлекателността ни.

2. Ефектът на бялата престилка: Маските карат другите да ни свързват с привлекателните медицински експерти.

В друго изследване 43 студентки по логика на психиката в Обединеното кралство правят оценка привлекателността на мъжките лица, които са били непокрити и отчасти покрити благодарение на здравна маска. Тези с медицинските маски били изключително въздействащи за студентките. Следователно откривателите стигнаха до заключението, че е налице „ резултатът на бялата престилка “. Това значи, че участниците може би свързват медицинските маски с медицинските експерти, възприемайки мъжете, носещи медицински маски, като „ по-отговорни, „ грижовни “ или „ благонадеждни “.

3. Прикриване на половия диморфизъм: Маските затрудняват оценката на половия диморфизъм, изключително при дамите.

Изследователите акцентират ролята на долната част на лицето при оценката на младостта и половия диморфизъм, изключително при дамите. Те пишат, че при дамите „ изпъкналата челюст способства за възприеманото стареене, повече неустрашимост и по-малко прелест – до момента в който черти като размер и дълбочина на очите, дебелина на веждите и линия на косата са по-важни за мъжките лица “. Въпреки това, други проучвания демонстрират, че пропорциите на чертите, включващи долната част на лицето, играят значима роля в привлекателността на мъжете.

4. Оклузионният резултат: Маските скриват непривлекателните черти.

Един от най-очевидните механизми за възстановяване на хубостта е резултатът на оклузията или резултатът на прикриване на непривлекателни черти. 13% от дамите са по-малко привлекателни с маска спрямо 20% от мъжете. Изследователите заключават, че маските крият способността ни да оценяваме значими аспекти на хубостта, като симетричност, хубост и естетика на лицето.

5. Гещалт доктрина: Заменяме изчезналата информация за лицата с идеализирано изображение.

Изследователите изясняват, че въз основа на гещалт теорията хората може автоматизирано да попълнят изчезналата информация за лицата на другите с идеалния за тях облик. И въпреки всичко това не би обяснило за какво добре изглеждащите дами се възприемат като по-малко привлекателни.

6. Хипотезата за умерена интерполация: Ние вършим шаблони за прелест за лица, които постоянно виждаме в действителния живот.

Например, шаблони за лица от други етноси може да се основават на лица, виждани в медиите, като на артисти и звезди. Наистина, откривателите са разкрили друг резултат за усещане на лицата от своя етнос по отношение на лицата от различен етнос. По-конкретно, лицата от личния етнически генезис са по-малко привлекателни, когато са с маска, до момента в който лицата от друга етническа принадлежност са по-привлекателни, когато са с маска.

7. Премахване на бръчки: Маските ни карат да изглеждаме с по-малко бръчки.

В американско изследване откриватели вършат фотоси на 100 пациенти с маски и без маски. След това изображенията са оценени от шестима съдии. Резултатите демонстрират, че маските понижават възрастта с към 3 години и бръчките с към 10%. По-младите пациенти (18-40 години) обаче не изглеждали по-млади с маска. Изследователите не оферират пояснение за резултата на възрастта, само че е допустимо, когато сме млади, знаците за стареене в долната част на лицето да са по-фини. Изследователите също по този начин показват, че " отвесните устни, назолабиалните гънки и челюстите ", всички ситуирани в долната част на лицето, са значими при преценката на възрастта.

Въпреки че тези изследвания разпознават разнообразни евентуални механизми за резултатите на маските за възстановяване на хубостта, посланието е ясно. Маските рядко понижават привлекателността, с изключение на в случаите на доста привлекателни лица. Освен това носенето на маска към този момент наподобява се свързва с положителни вътрешни качества, като угриженост за здравето на другите.

Като се има поради, че пандемията продължава, може би информирането на хората за тези позитивни резултати ще помогне за поощряване на позитивното здравословно държание от носенето на маска.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР