Скорошно проучване, направено сред повече от 1000 американци, установи, че

...
Скорошно проучване, направено сред повече от 1000 американци, установи, че
Коментари Харесай

Чувството, което разширява времето и подобрява живота

„ Скорошно изследване, направено измежду повече от 1000 американци, откри, че близо половината имат възприятието, че нямат задоволително време в всекидневието си. “

Това възприятие, че имаме да вършим прекалено много неща и незадоволително време за тях – или „ апетит за време “ – е обвързвано с нежелани странични резултати като проблеми със съня, стрес, усложнение за отсрочване на удовлетворението и отсрочване на визитите при доктор, написа PsyBlog.

Eдно решение съгласно създателите на проучването е да изпитваме повече възприятие на... страхопочитание.

Моментът, в който челюстта ви увисва, когато се натъкнете на нещо изненадващо, мощно, красиво или  даже възвишено, може да има трансформиращ резултат, откриват те.

Благоговението, пишат създателите, съдържа два детайла (ако желаете да ги изследвате научно):

„ Първо, то включва усещане за безкрайност – възприятието, когато човек срещне нещо голямо по мярка, брой, размер, мащаб, трудност, дарба или обществено въздействие (слава, власт и т.н.)

Второ, благоговението включва потребност от пригаждане – с други думи, трансформира разбирането за света. “

Изследването открива, че благоговението прави хората по-търпеливи, по-малко материалистични и по-склонни да оказват помощ на другите.

Това се случва съгласно тях, тъй като това възприятие забавя субективното ни прекарване за времето.

Авторите разказват заключенията, до които са стигнали:

„ Хората от ден на ден усещат апетит за време и това възприятие се отразява зле на здравето и благосъстоянието.  

Въз основа на проучвания, които демонстрират, че наличието в сегашния миг удължава усещането за време, ние прогнозирахме и открихме, че прекарването на страхопочитание, съпоставено с други положения, кара хората да възприемат, че имат повече време разполагаем и усещат по-малко неспокойствие.

Освен това, като разширяваме усещането за време, благоговението, съпоставено с други положения, води участниците до по-силно предпочитание да прекарват време в помощ на други хора и да предпочититат прекарванията пред материалните придобивки.

По този метод резултатите са значими освен за метода, по който хората прекарват времето си, само че и акцентират какъв брой е значимо да култивираме възприятието на страхопочитание във всекидневието си. “

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР