Скоро календарът ще покаже трети месец, в който Столичният общински

...
Скоро календарът ще покаже трети месец, в който Столичният общински
Коментари Харесай

Конструктивно неумение: СОС се мъчи на тема председател

Скоро календарът ще покаже трети месец, в който Столичният общински съвет не може да избере ръководител. Реално съветниците са към момента в своето първо съвещание, почнало през ноември предходната година, предава кореспондент на БГНЕС.

Днес водачите на част от партии организираха нова среща на „ Московска “ 33, като новото от нея е още вяра и положителни пожелания. Разговорите ги водят ПП-ДБ и „ Спаси София “ с БСП-София, „ Синя София “ и Вили Лилков и единственият общински консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера. Другите две огромни групи в локалния парламент – ГЕРБ и „ Възраждане “, не участваха. „ ИТН “ също не пристигна. Междувременно в края на предходната седмица „ Възраждане " насочиха ултиматум към кмета на София, че ще вземат участие в диалози и договаряния, единствено в случай че Паметника на руската войска бъде върнат на мястото си. Между двата разновидността – краткотраен или ротационен ръководител, ротационният е минимум евентуалният.

Ето какво си споделиха срещналите се през днешния ден в постройката на Столична община:

 Борис Бонев, ПП-ДБ и " Спаси София "

Бонев: Нямаме единодушие по какъв начин ще бъде определен ръководителят на СОС

" Нашата оценка е, че това беше една градивна среща, на която имаше въпроси, на които успяхме да намерим отговори ", съобщи ръководителят на групата на ПП-ДБ-СС Борис Бонев след лидерската среща.

Според Бонев по време на срещата е имало замяна на малко по-остри реплики, само че това е било изцяло в границите на предстоящото и на общоприетото. Той акцентира, че някои въпроси са се изяснили и от ПП-ДБ-СС са оптимисти, че се върви в вярната посока.

Добре е, че се сяда на масата за договаряния и се води разговор, сподели общинският консултант. „ Жалко е, че други две много огромни групи в Общинския съвет, визирайки ГЕРБ и „ Възраждане “, макар отправената покана, не откликнаха “, добави той, като добави, че това в последна сметка не е диалог за обединения, а диалог за това по какъв начин ще се отпуши работата на СОС.

Още тази седмица, заяви Бонев, ще се направи опит за образуване на среща, на която да бъде показана рамката на бюджета.

Бонев разяснява, че по тематиките, свързани с избора на ръководител, са изяснени позициите на другите политически сили, само че това не значи, че са постигнали единодушие по всички тях. „ Когато има ротационен ръководител, който включва разнообразни идеологически полюси, това в последна сметка подсигурява форма на съвместен надзор, на баланс и попречва залитането в една или друга прекаленост “, сподели още той и добави, че от ПП-ДБ-СС не престават да считат, че това е едно положително решение. Сега от локалната коалиция чакат да схванат какви са концепциите и предложенията на останалите политически сили в СОС.

Иван Таков: Видно е неумението за търсене на политически консенсус

Недоверието е доста огромно. Видно е неумението за търсене на политически консенсус в Общинския съвет, защото на днешната среща общо взето форматът не се промени. Това съобщи водачът на БСП-София Иван Таков. Според него по-широк консенсус не е открит.

Таков бе безапелационен, че тематиката за ротационен ръководител не стои на дневен ред. „ Вътре бяха поставени общо взето имена и обединения, които освен че не са консенсусни, с тях имаме прекомерно огромни разлики - и идеологически, и политически, с цел да можем да работим “, съобщи Таков, като разясни, че има поради „ Синя София “.

Таков означи, че досега няма отговор по нито един от поставените от БСП-София въпроси. „ Няма изключително огромен прогрес. Единствено и единствено да се приказва, че изборът на ръководител, без значение кой бил той, ще реши нещата… Добре, одобряваме го – ние имаме наше предложение, което продължаваме да поддържаме в лицето на Диана Тонова, в случай че съгласно тях по този начин ще се разрешат всички проблеми в Общинския съвет, напълно умерено можеха до момента, а пък и за в бъдеще да поддържат “, акцентира той.

 Карлос Контрера, Вътрешна македонска революционна организация и Вили Лилков, " Синя София "

Лилков и Контрера: Да не слагаме под въпрос легитимността на СОС и да намерим решение до 25 януари

Положително е, че и Българска социалистическа партия се причислиха към диалозите и общо е мнението, че на 25 януари би трябвало да намерим решение, заключи общинският консултант от „ Синя София “ проф. Вили Лилков.

Повторихме нашите оферти: избор на ръководител, краткотрайно, до приемането на бюджета; структуриране на непрекъснатите комисии към Общинския съвет на паритетен принцип, според от представителството на всяка политическа мощ в Общинския съвет; кметът да внесе стратегия за ръководство, промяна и конструкция на общинската администрация; Общинският съвет да стартира работа по така наречен правене на оперативната работна стратегия и да стартираме към този момент да отхвърляме работата, която се е натрупала като преписки и отчети към Общинския съвет и кметът да стартира да дава отговор на обичайните въпроси на жители и на общински съветници, акцентира Лилков.

След това краткотрайният ръководител следва да подаде оставка. „ Това време ще даде на политическите сили да продължат договарянията за вероятно сформиране на съдружно болшинство, което да поеме ръководството на столицата “, изясни той и добави, че това е рамката, в която би трябвало да се влезе, защото сега е очевидно, че съдружно съглашение за вдишване на ръководството на София не може да бъде реализирано.

По думите му пътят, която извървяха политическите сили, демонстрира това.

Общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера също посочи като позитивно, че диалозите не престават, тъй като „ можеше да се случи противоположното “. „ Категорично не изключвам никоя от политическите групи от диалозите и още веднъж ще поканим сътрудниците от ГЕРБ и от „ Възраждане “. Надяваме се четвъртък или петък да имаме още веднъж среща, на която кметът Терзиев пое ангажимент да запознае в общи линии общинските съветници с плановете и предвижданията на бюджета, което ще бъде извънредно потребно “, счита той.

Общинските съветници се събират на 25 януари, с цел да опитат да сложат край въртележката с избора на ръководител и да отпушат работата, която би трябвало да се свърши за града. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР