Скопие. Македония предприема стъпки към решаване на спора за името

...
Скопие. Македония предприема стъпки към решаване на спора за името
Коментари Харесай

EU Оbserver: Македония предприема стъпки за решаване на спора с името

Скопие. Македония подхваща стъпки към решение на разногласието за името с Гърция, написа EU Оbserver в публикация, отдадена на последните стъпки, които държавното управление в Скопие предприе в опит за излизане от патовата обстановка с Атина.
„ За да демонстрираме желанието ни да намерим решение, аз разгласявам, че ние ще променим името на летището (в Скопие) и прилежащите му “, бе обещанието, обещано от македонския министър председател Зоран Заев на 24 януари.
Летището носи името " Александър Велики ", а с смяната му Скопие се надява да увери Гърция в решимостта на македонското държавно управление за споразумяване на разногласието за името, което на собствен ред да докара до разблокиране на диалозите за приемане на страната в НАТО и Европейския съюз. Името на летището е единствено част от по-голямата тематика за името на Република Македония. Освен него с ново име ще бъде и автомагистралата, пресичаща Македония - тя ще бъде прекръстена на " Приятелство ".
„ Ние желаеме освен да решим разногласието за името (на Македония), само че да сложим връзките сред двете страни (Македония и Гърция) на здрави основи “, съобщи Заев в границите на Международния стопански конгрес в Давос след среща с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, траяла три часа.
Изданието напомня, че Гърция блокира приемането на Македония в НАТО и диалозите й за участие в Европейски Съюз към този момент повече от десетилетие поради конституционното й име, в което Атина вижда заплахата от предявяване на териториални искания към северната част на Гърция.
„ Ние би трябвало да намерим решение, с цел да може те (македонците) да отбележат прогрес в евроатлантическия развой. Преговорите наближават своя край “, съобщи от своя страна Алексис Ципрас.
Двете страни приближават позициите си с посредничеството на Организация на обединените нации, с помощта на премиера Заев, който се дистанцира от политиката на своя предходник Никола Груевски (ВМРО-ДПМНЕ). Според Заев болшинството жители и от двете страни желаят по-добри връзки, взаимоизгодно съдействие и партньорски връзки - както в НАТО, по този начин и в Европейски Съюз. Дипломатите чакат Бивша югославска Република Македония - името, с което страната е приета в Организация на обединените нации, да се съгласи на смяна на името - като да вземем за пример на Нова Македония или Горна Македония.
„ Съюзниците взеха решение,че ще поканят вашата страна (Македония), незабавно щом бъде реализирано взаимно задоволително решение на разногласието за името в границите на Организация на обединените нации “, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в границите на визитата си в Скопие по-рано през януари.
Изданието преглежда и ролята на Русия, като позволява, че Москва ще се опита да блокира тези процеси.
„ Русия се намеси в опита за прелом в Черна гора, откакто страната извърши голям брой промени и получи покана за НАТО, като имаше подготвеност да продължи напред и има подготвеност да опита още веднъж сходно нещо “, напомни Кърт Волкър, някогашен непрекъснат представител на Съединени американски щати при НАТО. Според него Русия не се е отказала да попречи на присъединението на Македония към НАТО и в случай че има опция, то сигурно ще опита да го осуети. Разрешаването на разногласието за името, блокиращ гръцко-македонските връзки, ще способства за стабилността на Западните Балкани.
„ Западните Балкани са към момента взривоопасен регион и всяка тематика, която води до разделяне, в случай че може би трябвало да бъде завършена “, добави Волкър.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР