Скопие. Македония преброяване на населението и домакинствата за април 2020

...
Скопие. Македония преброяване на населението и домакинствата за април 2020
Коментари Харесай

„Нова Македония“ : Преброяването в Македония ще се проведе през април 2020

Скопие. Македония броене на популацията и семействата за април 2020 година, интервенция, която е нужна за установяване на точния брой на популацията, с цел да разработване на подобаващи районни политики, написа македонският вестник „ Нова Македония “ .
Последното броене в страната е извършено през 2002 година, а през 2011 година е изработен опит за осъществяване на броене, което е било прекратено, тъй като съгласно Весна Яневска, ръководител на тогавашната Държавна преброителна комисия е оказан политически напън, въпреки че тогавашната ръководеща коалиция отхвърля сходни изказвания и забавянето е целесъобразно по механически аргументи.
Основната цел на преброяването е да даде цялостни, висококачествени, настоящи и интернационално съпоставими статистически данни за популацията, семействата и жилищата за посрещане на потребностите на потребителите в страната и чужбина.
Събраните данни от преброяването се употребяват за разбор и оценка на обстановката в икономическото и общественото развиване, планирането и развиването на стопанската система, образованието, опазването на здравето, жилищната и други стопански и обществени сфери, мониторинг на осъществяването на проектите, както и научни проучвания и статистически данни цели.
Преди провеждането на преброяването, Народното събрание би трябвало да одобри закон за преброяването на популацията и семействата, чието приемане в този случай закъснява. Първоначално законът трябваше да бъде признат в Народното събрание до края на март.
„ Коалиционните сътрудници към момента привеждат в сходство мнението по Закона за броене на популацията и семействата, само че процесът не слага под въпрос оповестения старт за осъществяване на преброяването през 2020 година, защото Държавната статистическа работа към този момент работи по подготовката на преброяването - споделя държавното управление представител Миле Бошняковски.
Държавната статистическа работа оповестява, че това броене няма да бъде в сходство с предходния типичен способ, само че ще се употребява смесен способ.
" Това броене няма да бъде класическо, употребявайки обичайния способ, изявлението лице в лице, само че ще се употребява по този начин нареченият смесен способ, който значи персонална анкета, само че и потребление на данни от регистри ", споделя шефът на Държавната статистическа работа Апостол Симовски.
Той прибавя, че Държавната статистическа работа разполага с всички пълномощия за осъществяване на преброяването и е институция, която има законови пълномощия за осъществяване на този тип проучвания.
Според него няма спънки за провеждането на преброяването през април 2020 година, даже и предварителните парламентарни избори да се проведат тази есен.
„ Само в случай че се проведат предварителни избори през идната година, преброяването може да бъде отсрочено, “ акцентира Симовски.
В съвсем всички страни от Западните Балкани имат проблем, обвързван с преброяването. Войните в някогашна Югославия, всеобщите убийства, вълните на бежанците и емиграцията през годините не повлияха на точни данни за броя на популацията във всяка страна. Само в интервала от 1991 до 2015 година популацията на някогашна Югославия варира от 2,46 до 3,98 милиона, което е голяма разлика в статистиката.
В Косово обстановката е още по-сложна. През 1991 година албанците бойкотираха преброяването, а управляващите в Белград дефинираха плануваното население. Когато през 2011 година в Косово бе извършено тестово броене, сърбите на север го бойкотираха.
Не е по-добро ситуацията в Босна и Херцеговина, където последното броене е извършено през 2013 година, само че резултатите са спорни, защото множеството етнически групи се оплакват, че им е било попречено да се завърнат в страната по време на изброяването. В Сърбия албанците от южната част на страната бойкотираха преброяването през 2011 година.
Въпреки това, единствената опция за започване на броене в страните от Западните Балкани е натискът от Европейския съюз, който изисква страните-кандидатки да дефинират точния брой на популацията и семействата, заради точната статистика, нужна за Евростат. Данните са нужни за основаването на бъдещи европейски политики.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР