Складовете с царевица са пълни, но липсва търговия. Това каза

...
Складовете с царевица са пълни, но липсва търговия. Това каза
Коментари Харесай

Доц. Наталия Петровска: Складовете с царевица са пълни, но липсва търговия

Складовете с царевица са цялостни, само че липсва търговия. Това сподели за утринния информативен блок  " Добро утро, България "  в ефира на  Радио " Фокус "  доц. Наталия Петровска, шеф на Института по царевицата в Кнежа.

" Ние работим интензивно по въпроса от 20 години по отношение на измененията на климата в селекционно отношение. Независимо от необятния набор на предлаганите средства за растителна отбрана, съществена роля към момента има селекцията. Стремим се да създадем стрестолерантни хибриди и да предложим на пазара едно стабилно решение за казуса с дългите интервали на засушаване ", изясни тя.

По думите й високите температури в този момент, липса на влага и снежна завивка заплашват развиването на есенните култури и са сериозни за царевицата. Директорът добави, че добивите понижават, а цените се усилват, защото доста от препаратите за растителна отбрана, торовете и горивата са с доста висока цена и се образува висока себестойност на продукцията.

" Не можем да кажем, че добивите ще са сериозни, тъй като през 2022 година имахме междинни и над междинните добиви за страната, по-скоро няма пазар и търсене на зърното и това е проблем, защото не можем да осъществяваме продукцията си. Складовете ни са цялостни, липсва търговия ", акцентира доцент Петровска.

" Земеделските производители са изправени пред предизвикателството добре да се оправят с агротехнологията. Това е и нашият съвет към тях - да залагат повече от два хибрида от една група на зрялост и да могат вярно да проведат технологията на отглеждате, тъй че хем да подсигурят сигурен рандеман, по този начин и да извлекат икономическа полза. Много е провокациите, с която би трябвало да се оправят. Преди всичко да заложат на постоянни стрестолерантни хибриди и сортове, които са подобаващи за развъждане в тази условия. Трябва да се извърнат към българската селекция ", посочи шефът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР