Складове за оръжие и боеприпаси на оръжейния търговец Емилян Гебрев

...
Складове за оръжие и боеприпаси на оръжейния търговец Емилян Гебрев
Коментари Харесай

Взривът на Петолъчката много прилича на руски, но прокуратурата не вижда

Складове за оръжие и муниции на оръжейния търговец Емилян Гебрев бяха поредно взривявани през 2011, 2015 и 2020 година. Тази пролет, на десетата година от първия гърмеж, прокуратурата най-накрая откри връзка сред детонациите и опита за отравяне на Гебрев, както и че гърмежите са измама на сътрудници от съветското военно разузнаване ГРУ. Присъствието на съветски сътрудници на българска територия по време на тези събития се удостоверява и от. Продукцията в тези хранилища е била предопределена за Украйна, която е в сериозен спор с Русия.

През 2012 година има обаче и – тези на частен склад за предпазване и заличаване на муниции на компания " Берета трейдинг " край ямболското село Лозенец, покрай пътния възел Петолъчката. Там е взривена продукция за десетки милиони предопределена за Грузия. Според документите гърмежът е станал директно преди експорта на продукцията за Грузия през пристанище Бургас. Унищожени са автомати и картечници " Калашников ", гаубици 2С1, " Гвоздика ", снаряди за оръдия Д-20, и реактивни снаряди.

Официалната версия, поддържана от прокуратурата, е за " индустриален случай ". Полицията упреква Десислав Делев, притежател на " Берета Трейдинг " и ръководителя на произвеждане Иван Пеев. Въпреки това даже след 9 години делото е на първа инстанция.

Поддържаното от прокуратурата обвиняване опонира на свидетелските показания. Складови служащи от " Берета трейдинг ", които са очевидци на произшествието, дават напълно разнообразни показания за случилото се. Те настояват, че са видели пожар в Цех №1, ослепителен пламък, който в първия миг им е изглеждал като мощен пожар. Те даже са тръгнали да гасят пожара и да викат пожарната. Минути по-късно са чули гърмежа от детонацията на склада и са видели разрушенията.

Тези показания, както и други условия, демонстрират подобие с останалите четири детонации на територията на България, в които прокуратурата призна присъединяване на съветските секрети служби.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР