Скептичен съм, че за няколко месеца ще успеем да се

...
Скептичен съм, че за няколко месеца ще успеем да се
Коментари Харесай

Георги Ангелов: Скептичен съм, че за няколко месеца ще свалим инфлацията, за да приемем еврото

Скептичен съм, че за няколко месеца ще успеем да се оправим с инфлацията. Това съобщи пред БНР Георги Ангелов, старши икономист в институт „ Отворено общество “.

Приемането на еврото би трябвало да остане последна цел за България и се надявам това да се случи след не повече от година, съобщи заместник- ръководителят на Европейска комисия Валдис Домбровскис, който е на посещаване у нас.  Финансовият министър Росица Велкова сподели пред БНР, че има възможност през лятото да свалим инфлацията до допустими стойности и да желаяме нов отчет през юли.

„ Не би трябвало да се надяваме, че ще минем сред капките и да считаме, че няма да осъществим някои критерии, само че ще влезем в еврозоната, изключително щом се отнася до инфлацията. И за нас не е добре да влизаме с несбъднат индикатор. Трябва да си свършим работата. С една година отсрочване, бихме могли да се оправим, в случай че работим интензивно за влизане в еврозоната “.

Инфлацията за влизане в еврозоната се пресмята на междинна 12- месечна база, уточни той.
„ По европейската методология нашата е към 14%, а в еврозоната е към 8%. Не влизаме в 1.5 процентни пункта “
През последните 10 години изпълнявахме този аршин, подсети той.
„ В дълготраен проект не сме имали проблеми. Просто изпуснахме влака. Хърватия влезе преди рецесията с войната “.
Георги Ангелов обаче счита, че част от аргументите за инфлацията стартират да изчезват.
„ Енергийната рецесия стартира да отслабва и си отива. Цената на природния газ спада. През пролетта евентуално ще падне още. Така се успокоява и цената на тока. Това стартира да се отразява на цените “.
При някои артикули обаче има опити да се пребори пазарната наклонност, която върви надолу или най-малко към закъснение на инфлацията, уточни икономистът. Той даде образец с цената на олиото.

„ През предходната година се пусна слух, че ще свърши олиото и всички се подредиха на опашки, а цената му се подвигна. Комисия за защита на конкуренцията 9 месеца проверява, само че не е изнесла нищо. Ако се наложат санкции, няма да има такива случаи. В този интервал имаме една свръхпечалба, която се натрупва по веригата “.

По същият метод действат и мобилните оператори, когато вършат ценообразуването си, счита Ангелов.
„ Държавата им дава обезщетения за тока и не са измежду потърпевшите от инфлацията. Би трябвало да се анулира правото едностранно да се индексират договорите “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР