Скелетът на един от най-добре запазените екземпляри на Тиранозавър рекс

...
Скелетът на един от най-добре запазените екземпляри на Тиранозавър рекс
Коментари Харесай

Скелет на Тиранозавър рекс отива на търг в Ню Йорк

Скелетът на един от най-добре непокътнатите екземпляри на Тиранозавър рекс ще бъде препоръчан на търг в Ню Йорк от аукционна къща "Кристис " на 6 октомври, предават Франс прес и Ройтерс.

Наддаванията е допустимо да завършат с рекордна продажба. Когато преди 67 милиона години този динозавър е бродел по Земята, височината му е била 4 метра, а дължината 12 метра, при маса от 8 тона.

Стан, както беше кръстено изкопаемото животно, е бил открит наоколо до град Бъфало, щата Южна Дакота, през 1987 година. На палеонтолозите им били нужни 30 хиляди часа твърдоглав труд, с цел да извлекат останките му от земята и да възстановят скелета му.

Стан послужи за порвообраз на десетки отливки, които бяха изложени в огромните природонаучни музеи по света. След едно малко посещаване в Япония, от 1996 година тиранозавърът е изложен в музея на института Блек хилс. Продажбата на лота идва в резултат на спор, зародил сред админите на института. Законът разрешава екземплярът да бъде продаден, в случай че той е бил открит в частна благосъстоятелност, какъвто е бил казусът със Стан.

Предварителната цена на фосилизирания скелет варира сред 6 и 8 милиона $. Той може да усъвършенства върха, реализиран от Сю, различен Тиранозавър рекс, продаден на търг през месец октомври 1997 година от "Сотбис " за 8,4 милиона $ на природонаучния музей "Фийлд " в Чикаго.

В света до момента са открити единствено петдесетина скелета на тиранозаври след първата находка, направена през 1902 година. Но съвсем никой от тях не е толкоз добре непокътнат, колкото Стан, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР