Скандални подробности от комуникацията си с Външно министерство и министъра

...
Скандални подробности от комуникацията си с Външно министерство и министъра
Коментари Харесай

ВИДЕО Сестрата на отвлечения капитан на наш кораб: Денков е неадекватен, а Тагарев ми зададе ултра тъп въпрос

Скандални детайлности от връзката си с Външно министерство и министъра на защитата Тодор Тагарев описа пред Слави Трифонов Веселина Чанева, сестра на  Любомир Чанев - капитан на отвлечения в Червено море транспортен съд " Галакси лийдър ".

 Йеменските бунтовници хути превзеха плаващия под бахамски байрак кораб, на борда на който има двама българи.

В първите няколко дни роднините имали ежедневна връзка със чиновници на Външно, само че информацията, която им подавали, била същата, която вървяла и по новините. Чанева не отхвърля последвалата бърза реакция на министерството, където съумяха да осъществят контакт с моряците и околните им да се чуят с тях. " Изпратиха ни запис на човек, който се е качил на кораба. Казаха ни да разчитаме на тях ", показва дамата.

От там насетне обаче се стартира вървене по тъгите. Контактът на околните на капитан Чанев с Външно нормално бил по тяхна самодейност.

" Предупредиха ни, че не могат да споделят съответна информация, значимо било да има тиха дипломация и с цел да не се пречи на процеса, било добре да не се изнасят данни какво се прави. Усещането ни беше, че досаждаме. Факт е - подвигаха ни телефона когато и да е. Но съм чувала такива неща, които психически са ни сривали. От рода на това, че хутите взимат някакви субстанции, не са непрекъснато съответни за диалози. Казаха ми също, че не водят директна връзка с хутите, може би договарят през други страни, нямам информация. Защо нямам? И аз това запитвам... Вярвам, че във Външно министерство се работи, само че считам, че не са оптимално проведени сега ", описа Веселина Чанева пред Слави Трифонов.

" Защо го чувствам по този начин? Следейки изявленията на главнокомандващия и представителя на хутите, когато се стигна до интервенцията на Съединени американски щати в Червено море, те излязоха с изказване, че всяка страна, която се причисли, ще я смятат за законна цел. След което виждам по какъв начин министърът на защита Тодор Тагарев споделя, че България обмисля да се включи в интервенцията. Звъннах незабавно на Външно. Каза ми се, че това нямало да навреди, а противоположното - щяло да помогне ", споделя сестрата на отвлечения моряк.

Веселина Чанева съумяла да намери телефона на министър Тагарев и му споделила, че изявлението по адрес на спора в Червено море не й се коства в наша изгода.

" Той ме изслуша и това което ми сподели е: " Ама те не бяха ли освободени? ". Показа, че не е осведомен със обстановката. Даде ми да схвана, че има всякаква липса на съгласуваност, че не е наясно какво се случва. Каза ми: " Добре, ще го вземем поради ". Приехме, че очевидно е станало някакво недоразумение. После излязоха и политически лица, които споделиха, че това няма по какъв начин да се случи - България да взе участие в интервенцията в Червено море ", добави Чанева.

Тя е входирала публични писма до премиера Денков, външния министър Мария Габриел и президента Радев с молба да получи настояща информация какво е направено досега и какво следва да се прави.

На въпроса на Слави дали след изявление на Мария Габриел, че поддържа връзка с околните на моряците, Чанева отвърна: " Не съм виждала Мария Габриел досега. Тя може и да управлява коордиционния център, само че не е контактувала с нас по тематиката. Не държа и да приказвам с нея ", добави дамата.

По-нататък във видието тя приказва и за несъответстващите дейности на министър-председателя Николай Денков по случая с отвлечения й брат.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР