Скандалната обществена поръчка за осветлението на София със съмнения за

...
Скандалната обществена поръчка за осветлението на София със съмнения за
Коментари Харесай

Скандалната поръчка за осветлението на София отиде в прокуратурата

Скандалната социална поръчка за осветлението на София със подозрения за надути цени сред 3 и 77 пъти, бе предадена в понеделник на прокуратурата. Общинският консултант от " Спаси София " Борис Бонев внесе сигнал и до Агенция за държавна финансова ревизия (АДФИ) и в Министерство на финансите. Ако бъде изпълнена в целокупност поръчката, столицата ще се окаже с до над 3 пъти по-малко нови лампи.

Детайлите - при бюджет от 6 милиона лв. за нови лампи, едната компания " Лог Сиберия " би направила 1043 с единична цена 5755 лв., а другата " Улично осветяване " би направила 3781 нови лампи при единична цена 1587 лева Това стана ясно по време на спор сред общинския консултант Борис Бонев и подписалия поръчката зам.-кмет на столицата Кристиян Кръстев.

Цени от 3 до 77 пъти над пазарните

Преди ден Борис Бонев осветли противоречивата поръчка като съобщи, че Столична община се готви да заплати уличното осветяване на София с цени сред 3 и 77 пъти по-високи от пазарните. Премиерът Кирил Петков и кметът Йорданка Фандъкова разпоредиха инспекции на изнесените данни. Цялата поръчка е за до 73 млн. лева без Данък добавена стойност. В момента подписаните контракти с двете компании са за две години за по над 36 млн. лева с опция да бъдат удължени с още 2 години за същата сума.



В понеделник Борис Бонев продължи да вади образци за фрапантни разлики в цените за едни и същи действия сред двете спечелили компании. Например, за изработка на шахта едната компания е договорила 1177 лв., а другата - 419 лв.. За улично тяло LED 9-50W едната компания желае 1587 лв., а другата едвам 364 лв.. За железобетонен дирек до 6 метра - едната компания се е договорила за 2102 лв., а другата - за 509 лв.. Разликите в цените са факт, даже при подписани анекси, като разликите още веднъж остават към 3-4 пъти. Леко събаряне на цените е направено по едвам 16 от общо 190 позиции и то е приблизително с 11 на 100.

" Това са единични цени. Столична община, когато е правила публичната поръчка дава приоритет на поддръжката, а не на построяването. Изграждането е обособена процедура ", сподели и в понеделник зам.-кметът на София Кристиян Кръстев пред Нова тв.

Той още веднъж повтори, че едната компания дава по-ниски цени за създаване на лампи, само че по-високи цени за поддръжка, а другата противоположното и действително цената на договорите и на двете била идентична.

Кръстев уточни още, че поръчката планува всяка от компаниите да построи лампи до 6 млн. лева, само че действително парите не били толкоз. Той даде образец, че през предходната година средствата са били 2 млн. лева и концепцията била не да се построяват нови лампи на всички места, а единствено там, където има потребност.

" До момента по поръчката за поддръжка на осветлението били изплатени 5 млн. лева, а за създаване на нови лампи са предоставени 2 млн. лева ", сподели Кръстев.

От 7.60 лв. до 40 лв. ставка за час труд

Зам.-кметът отхвърли, че една от компаниите е спечелила поръчката с единична цена за заплата от 7000 лв.. Той уточни, че препоръчаната цена от 40 лева за час била цена за разбор.

" Няма платена нито една стотинка по тази стойност от 40 лв. ", сподели Кръстев. Бонев отвърна за какво за същия разбор другата компания е показала ставка от 7.6 лв. за час и това не е ли направило усещане на Столична община.



Данни " Спаси София "

На въпрос дали ще подаде оставка Кръстев сподели - " несъмнено, че ще подам оставка в случай че се наложи. Не съм упорствал уличното осветяване да мине към моя сектор. Този въпрос би трябвало да се насочи към кмета на града Йорданка Фандъкова, която е взела това решение ".

Проверка в Търговския указател демонстрира, че от 2008 година насам едноличен притежател на капитала на " Лог Сиберия " е Николай Хинтоларски. Другата компания " Улично осветяване " ЕАД е с едноличен притежател на капитала " Геотехмин " ООД.

Стара популярност

За противоречивата социална поръчка На 19 август 2020 година " Спаси София " уточни, че сумата на поръчката 73.6 млн. лева без Данък добавена стойност е доста по-голяма от отделяните средства за тези услуги досега. " Общината счита да раздаде тази колосална сума на частни компании, което е близо 5 пъти повече разноски на година, по отношение на сегашните контракти ", показаха тогава от " Спаси София ".

И тогава данните на " Спаси София " бяха коментирани от Кристиан Кръстев. " Г-н Бонев е споделил, че ще плащаме за 2 години тази сума, а в действителност сумата за 2 години е 36 млн. лева без Данък добавена стойност ", сподели той. В обявлението е посочено, че възлагането може да бъде удължено с още 2 години и тогава за 4 година сумата ще нарасне до 73.6 млн. лева без Данък добавена стойност или 88 млн. лева с Данък добавена стойност, сподели тогава той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР