Скандалът със заразените с инсектицида фипронил яйца, обхванал 15 държави

...
Скандалът със заразените с инсектицида фипронил яйца, обхванал 15 държави
Коментари Харесай

Отровните яйца стигнаха и до Китай

Скандалът със инфектираните с инсектицида фипронил яйца, обхванал 15 страни от Европейски Съюз и Швейцария, доближи и до Хонконг. Това става в миг, в който Еврокомисията прикани към осъществяване на специфична среща по отношение на разрастващата се рецесия. Брюксел публично разгласи, че Хонгконг е получил някои инфектирани яйца от Холандия, като по този начин китайският град се е трансформирал в първото място в Азия, за което е известно, че е наранено. Министърът на опазването на здравето на Хонконг съобщи, че управляващите в събота са " засилили " инспекциите на яйца от Европа, съобщи БГНЕС.

Така Китай става 16-ата страна в света, наранена от пробема със инфектираните яйца. Досега партиди бяха засечени в Белгия, Холандия, Германия, Франция, Швеция, Англия, Австрия, Ирландия, Италия, Люксембург, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Дания.

Милиони яйца към този момент са изтеглени от рафтовете на супермаркетите в цяла Европа. Десетки птицеферми са затворени. Въпросът провокира спор сред Белгия, Холандия и Германия, трите страни в епицентъра на рецесията, от какъв брой време са знаели за казуса. " Обвинението и порицанието няма да ни донесат нищо и желая да спра това ", сподели еврокомисарят по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните Витенис Андриукайтис, който разгласи срещата. " Трябва да работим дружно, с цел да извлечем нужните уроци и да продължим напред ".

Междувременно европейските институции към този момент започнаха да се задействат, с цел да се предотврати повтаряне на обстановката в бъдеще. Министри и шефове на служби за сигурност на храните от страни от Европейски Съюз ще се съберат на среща на 26 септември в опит да убедят страните да престанат да се упрекват и да се преструват за страха, обвързван с химическия фипронил.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР