Скандалът със зам.-министър Михаил Стойнов отприщи лавина от събития, чийто

...
Скандалът със зам.-министър Михаил Стойнов отприщи лавина от събития, чийто
Коментари Харесай

Софтуерният инженер Светлин Наков: Стойнов е снимал кода, за да сравни дали е правилният

Скандалът със зам.-министър Михаил Стойнов отприщи лавина от събития, чийто краен резултат анулира машинния избор. Въпреки нападките, че е нарушил закона, снимайки хеш кода с думите, че желае да си " поиграе " с него, IT гилдията застана зад Стойнев, обявявайки, че той не е направил нищо нелегално. 

Един от най-известните ни софтуерни инженери, който води десетки курсове и образования в страната и чужбина, Светлин Наков бе безапелационен пред " 24 часа ", че сниманият хеш код от Стойнев е обществен:  " Това е цифров отпечатък на софтуера в машината. Ако се промени софтуерът, трансформира се и хеш кодът. По концепция той не е загадка и всеки има достъп до него. Публикуван е на уеб страницата на Министерство на електронното ръководство. "

" Сниман е, тъй като би трябвало да се съпостави дали е правилен, а пък е сложен за запомняне - дълъг е - посочи още Наков. - Без да имам цялата информация по случая, считам, че зам.-министър Стойнов си е вършел съзнателно работата, което включва снимане на хеш кода за съпоставяне дали е верният. Обсъжданият сорс код на софтуера на машините, също е обществен и е публичен по закон. Нито сорс кодът, нито хешът са загадка и е обикновено да се снимат и ревизират. "

Макар че сега е в Съединени американски щати, Наков съобщи безапелационна позиция, че познава Стойнев задоволително добре, защото двамата дружно са съавтори на книги и са преподавали в Софийски университет.

" Той е топ експерт по осведомителна сигурност - уверен е Наков. - И много честен, почтен и виновен човек. Тъй като съм в Съединени американски щати, не можах да се чуя с него, с цел да го разпитам каква тъкмо неистина са измислили против него тъмните сили, само че е видно, че е дезинформация, която цели да понижи доверието към изборния развой. 

Убеден съм, че Стойнов е работил с цялата си подготвеност и отговорност, с цел да подсигурява бистрота и персонално да се увери в честността на принтерите за бюлетини (наричани още машини за гласуване). Не съм наясно в какво го упрекват, само че имам вяра, че записите ще потвърдят, че е работил, с цел да обезпечи почтеност и да се увери персонално, че машините работят правилно и не са били манипулирани. "  

Позовавайки се на Изборния кодекс, Наков означи, че съгласно член 213а удостоверяването на сходството на техническите устройства за машинно гласоподаване се прави от Министерството на електронното ръководство взаимно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология.

Според него Стойнев по заповед на министъра е извършил закона като персонално се е уверил, че софтуерът в машините е този, който е бил възложен на всички специалисти и че не е променян по-късно.

Реално точно това е задачата на хеш-код - цифровия отпечатък на този програмен продукт. " Ако е снимал хеш-кода на машините с телефона си, считам, че го е направил като част от работата си, с цел да го съпостави дали е правилният код (който е обществено разгласен на уеб страницата на Министерството на електронното ръководство и е ето този: 77 5А АB BC B2 DB E1 04 EB 59 7E 18 6B FE 3C BB 3D CB 90 8A 11 7B C4 1F 96 96 BA 31 CD 78 18 5C) - счита Наков. - Въпросният хеш-код е обществен и би трябвало да бъде обществен. Аз персонално се озорвам да го запомня, тъй че в случай че желая да го сравня с верния код, може би също бих го снимал с телефона си. Ако нося толкоз огромна отговорност, на мястото на сътрудника Стойнов, също като него бих се уверил персонално, че кодът е верният. Подкрепям мнението на сътрудници от софтуерната промишленост, че тази дизинформация е акция на " хартиената коалиция ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР