Скандалът със сексуалния тормоз, на който са били подложени състезателки

...
Скандалът със сексуалния тормоз, на който са били подложени състезателки
Коментари Харесай

Скандалът в американската гимнастика можел да стигне мащаба на този с руския допинг

Скандалът със половия тормоз, на който са били подложени състезателки от тима по гимнастика на Съединени американски щати, може да се трансформира в сравним със абсурда с съветския допинг от Сочи 2014, съобщи членът на Международния олимпийски комитет Дик Паунд.

Бившият доктор на олимпийския тим по гимнастика на Съединени американски щати Лари Насар беше наказан на 175 години затвор. Той беше приет за отговорен по обвиняванията в полов тормоз и принуждение над състезателки. Голямата звезда на тима Симон Байлс и съотборничките ѝ Габи Дъглас, Макайла Марони и Али Райсман разкриха, че са били измежду жертвите на похищенията му.

Скандалът докара до оставките на цялото управление на федерацията по гимнастика на Съединени американски щати. В страната започнаха обособени следствия на департамента по образованието и на американския сенат. Целта им е да се откри дали казусът в гимнастиката е бил недооценен, защото против Насар е имало тъжби, както и да се ревизират изказвания за принуждение и в други спортове, измежду които плуване и таекуондо.

По думите на Паунд МОК надали ще се намеси непосредствено в следствието. Също по този начин е малко евентуално да последват наказания против американския олимпийски комитет за неналичието на по-бързи дейности.

Според него обаче тематиката може да попадне в дневния ред на сесията на МОК в Южна Корея идната седмица. Самият той е подготвен да сложи въпроса на масата, в случай че различен не го направи. " Това е ненапълно американският еквивалент на съветския допинг ", сподели Паунд пред " Ройтерс " и добави, че е доста евентуално това да е идващият огромен проблем в спорта.

Преди дни в съда Райсман, която има три златни олимпийски медала, се изрече остро против американската федерация и против американския олимпийски комитет. По думите ѝ двете организации са се възползвали от триумфите ѝ, само че не са я подкрепили, когато е направила разкритията против Насар.

 Бившият доктор на тима Лари Насар беше наказан на 175 години затвор
© Reuters

Бившият доктор на тима Лари Насар беше наказан на 175 години затвор

Всичко, което би трябвало да знаете за: Допингът и Русия (195)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР