Скандалът със сексуалните посегателства, извършени от свещеници, са отворена рана,

...
Скандалът със сексуалните посегателства, извършени от свещеници, са отворена рана,
Коментари Харесай

Папата: Трябва да действаме твърдо и решително по секс скандала със свещеници

Скандалът със половите похищения, осъществени от свещеници, са отворена рана, която би трябвало да бъде лекувана "твърдо и уверено ", съобщи през днешния ден папа Франциск през втория ден от визитата си в Ирландия, осведоми ДПА. Тази открита рана ни провокира да бъдем твърди и решителни в постигането на истината и справедливостта, сподели папата в Богородичното светилище в Нок, основния ирландски храм, отдаден на Дева Мария. Думите му бяха приветствани от събралите се. Моля за Божията амнистия за тези грехове и за абсурда и измяната, почувствани от толкоз доста хора в Божието семейство, сподели Франциск.

При първото папско посещаване в Ирландия от близо 40 години главата на Римокатолическата черква се срещна с 8 жертви на полови похищения на свещеници и на институции на църквата. Той съобщи, че ще изиска по-голяма ангажираност за премахването на този "бич ", съобщи Ройтерс.

Натискът върху папата се ускори през днешния ден, откакто някогашен почитан представител на Ватикана упрекна папата, че е знаел за изказванията за полово принуждение, осъществявано от прочут американски кардинал, в продължение на пет години, преди да одобри оставката му предишния месец. Тези обвинявания бяха отправени от архиепископ Карло Мария Вигано. Той бе папски дипломат във Вашингтон от 2011 година до 2016 година Вигано през днешния ден сподели, че е уведомил ватикански представители още през 2006 година за дейностите на Тиодор Маккарик, някогашен архиепископ на Вашингтон и един от най-висшите католически духовници в Съединени американски щати. Вигано прикани папата да подаде оставка.

Днес по време на аудиенция си в Ирландия папата Франциск осъди това, че институции, ръководени от Католическата черква, са лишили ирландски деца от непорочност и са ги отнемали от майките им, с цел да ги дадат за осиновяване, защото майките им не били омъжени, съобщи Асошиейтед прес. По този метод той засегна мрачната ирландска история за наложително осиновяване, отбелязва организацията.

Вчера той се срещна с осиновени деца, които го приканиха да осъди тази процедура. Те желаеха опрощение от виновните монахини и да се подсигурява на майките, че могат към този момент да търсят децата си без боязън, че това е грях. Някои от пристигналите в Нок, където през 1879 година група локални видели привидението на Дева Мария, споделиха, че папа Франциск би трябвало да получи шанса да се оправи с проблемите, разтърсващи Католическата черква от години.

Очаква се главата на Римокатолическата черква по-късно през днешния ден да отслужи литургия пред 500 000 души в парка Финикс в ирландската столица. По същото време са планувани митинги на жертви на полови похищения, осъществени от католически свещеници в Дъблин.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР