Скандал избухна в Пловдив между семейните лекари и Здравната каса.

...
Скандал избухна в Пловдив между семейните лекари и Здравната каса.
Коментари Харесай

Джипита в Пловдив горят с парите за ваксинирани без осигуров...

Скандал избухна в Пловдив сред фамилните лекари и Здравната каса. Причината е неизплатени бонуси за сложени ваксини на здравнонеосигурени пациенти и на такива, които не са част от листите на джипитата. За казуса сигнализира пред „ Марица “ доктор Костадин Сотиров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивско.

Той подсети, че има заповед на здравния министър още от 23 декември м.г., която гласи, че с цел да се подкрепи процесът по имунизация в страната, джипитата могат да ваксинират и пациенти, които нямат здравни осигуровки или пък не са част от пациентската листа на съответния доктор, поставящ имунизацията. Така за всяко боцкане лекарят би трябвало да получи 10 лева

Д-р Сотиров разясни, че имунизациите на такива хора се вкарват непосредствено в националния указател за сложени ваксини, само че не се регистрират в софтуера на съответния доктор. Здравната каса в Пловдив обаче заплаща единствено въведените в лекарската стратегия имунизации.

„ Проблем нямаше през февруари и март. През април обаче всеобщо такива имунизации не са заплатени ", изясни шефът на джипитата. Той е алармирал за проблема Здравното министерство, управлението на Българския лекарски съюз и на НЗОК.

„ Директорът на Здравната каса изпрати писма до районните поделения. Въпреки това в Пловдив отхвърлят да разплатят тези направени имунизации, без значение от заповедта на министъра и на директния им шеф. Винаги някоя институция отхвърля да свърши нещо и основава спънки “, възмущава се доктор Сотиров.

Той уточни, че през май тези ваксини на здравнонеосигурени и на пациенти отвън листите на джипитата са били разплатени, само че с еквалибристика. Наложило се неосигурените да се маркират като обезпечени, а пациентите да пишат като такива на ваксиниращия доктор, с цел да може имунизациите да влязат в доклада и джипитата да получат по 10 лева

Според доктор Сотиров сходна нелоялна процедура от страна на Здравната каса ще демотивира сътрудниците му. „ Сега желаят да се имунизира популацията на " Столипиново ". Ами там са единствено здравнонеосигурени. Как ще се заплати имунизацията тогава? Кой ще желае да я направи? “, недоумява ръководителят на джипитата в Пловдивско.

„ Марица “ се свърза с РЗОК в Пловдив. Тяхното мнение е, че все още всички ваксини са заплатени на фамилните лекари и няма подаден нито един сигнал за проблем.

" Заплащането се прави по избрана методика и правила, които са качени на уеб страницата на НЗОК. Ако съответен фамилен доктор не е получил пари за сложена ваксина, най-вероятно е обвързвано с проблем в неговата стратегия. А РЗОК не носи отговорност за това “, разясниха от Здравната каса в града под тепетата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР