Скачаме назад във времето с важен момент от кино хранилището,

...
Скачаме назад във времето с важен момент от кино хранилището,
Коментари Харесай

Истории зад датата: 22 март - първата прожекция на филм в света

Скачаме обратно във времето с значим миг от кино хранилището, с цел да бъдем точни – връщаме се в същинското му начало. На 22 март 1895 година братята Луи и Огюст Люмиер демонстрират първия филм, сниман с конструиран от тях уред, който е по едно и също време камера и прожекционно устройство.

Филмчето, наречено " Излизане от фабриката ", е направено няколко дни по-рано - на 19 март, а апаратът на братята е патентован година по-рано. Продължителността на лентата е малко под 50 секунди, а на нея е показан обикновен миг от живота на служащите във фабрика Люмиер.

Както излиза наяве от заглавието, сюжетът е обикновен - служащите напущат фабриката в края на работния ден. Повечето филми от това време освен на Люмиер са кръстени на активността, показана в тях и траят до към минута.
Снимка: bTV

Бащите на киното реализират първата прожекция малко по-късно през същата година, а тя провокира меко мощни страсти: " Ужас! Ще ни смачка! " - това са първите възгласи на феновете на прожекцията в парижкото Гранд кафе. Хората се изплашили, че движещият се трен ще ги прегази и се разбягали под паника.

Въпреки първичният потрес, киното бързо се постанова в огромни градове като Париж, Лондон, Берлин и Санкт Петербург. Дори и в дребните градове непрестанно се прожектират творбите на Люмиер.
Снимка: bTV

Първият български филм е " Българан е галант ", прожектиран през 1915 година, а първият кино салон отваря порти през 1908 година в София и носи името " Модерен спектакъл ".

Завръщане не от кинопрожекция, а от дълго галактическо премеждие. На 22 март 1995 година в здрав дух и телесно разположение на земята се завръща космонавтът Валери Поляков. Прави го, откакто слага връх за най-продължителен престой в космоса - 436 дни. Космонавтът е роден в съветския град Тула през 1942 година, определен е за извънпланетарна задача отново на днешната дата 22 март 1972 година Първия си галактически полет прави от 29 август 1988 година до 27 април 1989 година
Снимка: bTV

Продължителността му е 240 денонощия плюс рекордните 437 денонощия и 18 часа – прави обща сметка от 678 денонощия, 16 часа и 34 минути. Или съвсем 2 години надалеч от Земята.

Снимка: bTV

За сполучливото осъществяване на плана на връщане на Земята Валери получава купата Герой на Руската федерация. По време на експедицията прави повече от 600 опита и съумява да реагира без суматоха след пожар в един от генераторите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР