Сиймор Стайн, дръзкият, проницателен и изключително успешен основател на Сайър

...
Сиймор Стайн, дръзкият, проницателен и изключително успешен основател на Сайър
Коментари Харесай

Откривателят на Мадона почина на 80 години

Сиймор Стайн, дръзкият, остроумен и извънредно сполучлив създател на „ Сайър рекърдс “, който оказа помощ за старта на кариерата на Мадона, „ Токинг хедс “ и доста други, умря в неделя на 80-годишна възраст, заяви АП. 

Стайн, който способства за основаването на фондацията „ Зала на славата на рокендрола “ и самичък беше въведен в нея през 2005 година, умря от рак в Лос Анджелис, се споделя в изказване на фамилията му.

Стайн е роден през 1942 година в Ню Йорк. Като младеж работи в „ Кинг рекърдс “ в Синсинати, лейбъла на Джеймс Браун, а в средата на 20-те си години става съосновател на „ Сайър рекърдс “. Обсебен от музикалните ранглисти на „ Билборд “ още от детството си, той е прочут с дълбоките си знания и схващане за музиката.

Стайн се оказва остроумен съдник на гениите през 70-те години на предишния век, когато се появява „ ню уейв “ - термин, за чието разпространение той способства, подписвайки контракти с „ Токинг хедс “, „ Рамоунс “ и „ Притендърс “. 



Най-печелившото му изобретение се случва при започване на 80-те години, когато чува демо касетата на малко известната певица и танцьорка от клубната сцена в центъра на Ню Йорк - Мадона. „ Харесах гласа й, харесах чувството и харесах името Мадона. Всичко това ми хареса и си го пуснах още веднъж “, написа той в записките си „ Песента на сирените “, оповестени през 2018 година, когато се пенсионира.

Стайн е в болница със сърдечна зараза, когато за първи път чува Мадона, само че толкоз желае да се срещне с нея, че пожелава тя да го посети в болничната стая. „ Беше облечена в евтини пънкарски облекла, като дискотечна мацка, която изглеждаше неуместно и не на място в кардиологичното поделение “, написа той.

„ Дори не се интересуваше от обяснението ми какъв брой доста одобрявам демото ѝ. „ Трябва незабавно да подпишем контракт със звукозаписната компания “, настояло Материалното момиче. Сред изпълнителите на „ Сайър рекърдс “ са Айс Ти, „ Смитс “, „ Депеш мод “, „ Риплейсмънтс “, „ Екоу енд дъ бънимен “, както и по-утвърдените Лу Рийд и Брайън Уилсън, които записват с компанията на по-късен стадий от кариерата си. 



В записките си Стайн разкрива, че е знаел, че е гей, още когато е бил младеж, само че културният напън от страна на еврейския му генезис го е карал да се среща с дами, до момента в който скрито се е виждал с мъже.

Стайн е женен за малко за промоутърката на звукозаписи и изпълнителен шеф на компания за недвижими парцели Линда Адлер, от която има две деца - режисьорката Манди Стайн и Саманта Лий Джейкъбс, която умира от рак на мозъка през 2013 година

Стайн и брачната половинка му се развеждат през 70-те години на ХХ век. „ Изключително съм признателна за всяка минута, която фамилията ни прекара с него, и за това, че музиката, която той донесе на света, повлия позитивно на живота на толкоз доста хора “, сподели Манди Стайн в изказване в неделя.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР