Ситуацията в света през последните две години в общи линии

...
Ситуацията в света през последните две години в общи линии
Коментари Харесай

Проф. Михаил Станчев: Украйна трябва да има право да атакува Русия със западните оръжия

Ситуацията в света през последните две години в общи линии повтаря 1938-ма, като че ли е писано по еднакъв сюжет. Западът се опита да умиротвори Хитлер, на връщане от Мюнхен Чембърлейн сподели, че е донесъл мира в Европа, само че когато Хитлер вижда, че западните страни нямат един фронт против него и де факто му разрешават да прави това, което прави, той овладя Европа и по-късно се приготви за войната с русия. Същото става в този момент “ - прави паралел с предвоенна Европа проф. Михаил Станчев, историк и посланик, посетител в предаването „ Видимо и невидимо:Контрапропаганда “. „ Но в увода на нашата книга с Фелщински (проф. Станчев имв поради издадената в съавторство с Юрий Фелщински през 2014 книга „ Третата международна: борбата за Украйна “,б.р.), ние пишем, че този сюжет не е сполучлив и ще свърши доста неприятно “, добавя историкът.

В нетрадиционен коментар на 27-те месеца пълномащабна война на русия против Украйна, водещият и неговият посетител съпоставят съветския президент путин с Биг Брадър, а непрекъснатата агитация, която Кремъл излива над света, с „ Двеминутките на омразата “ от безсмъртния разказ на Джордж Оруел „ 1984 “. След това проф. Стнанчев откроява грешките, които Украйна направи след извоюването на своята самостоятелност през 1991, и които улесниха експанзията на русия. Украйна е трябвало да не се отхвърля от нуклеарния си боеприпас, трябвало е да отстрани остарялата комунистическа мафия, която управляваше дружно със спецслужбите, и най-важното: да ликвидира Комитет за Държавна сигурност (на СССР) като институция. „ Не може да се надяваш, че тази конструкция ще се преобразува, както наивно допускаха реформаторите. Тези неточности костваха доста на Украйна, даже някогашният президент Порошенко бе заставен да признае, че 80% от сътрудниците на украинското Комитет за Държавна сигурност (на СССР) са сътрудници на Москва. Освен това беше наивно да се допуска и че новопоявилата се олигархична класа ще пази ползите на народа, а не личните си “ - проучва проф. Станчев, и дава образец с повишения близ 50 % стокообмен сред русия и Украйна по време на войната в Донбас.
„ Членството в НАТО ще бъде избрана гаранция, само че не 100% гаранция за сигурността на Украйна. Но това участие не може да се случи през днешния ден, и украинският хайлайф схваща това “. Според проф. Станчев е по-добре Украйна да се пази сама с оръжията, които западните страни й дават, само че да има право да нападна и цели на съветска територия с тях.
Огромна част от съветското общество има вяра на формалната агитация, че Украйна е нападнала русия, че ще употребява атомното си оръжие, което го няма, против русия, и по тази причина руснаците отиват „ да освобождават Украйна “. „ Това е въпрос на обща и политическа просвета, а тя в русия е доста ниска. Гледам изявленията с пленени съветски бойци, някои от тях, изключително от далечните райони на русия, изобщо не разбираха къде се намират, мислят, че са на обучение на територията на Русия “, дава фрапантен образец проф. Станчев.
Според госта мирът зависи от войната и войната зависи от мира, те са взаимно свързани, само че в последна сметка всичко зависи от хората. „ Аз се преклонявам пред издръжливостта на множеството украински бойци, които без ротации две години непрекъснато водят война! Да, те са изтощени физически, само че духът им е мощен. Още какъв брой това ще продължи обаче, не знам “ - угрижен е гостът. Последните събития в Харковска област, където стартира огромно контранастъпление на руснаците, го карат да се пита дали военни командири или хора от обкръжението на президента Зеленски, не обслужват сюжета на Москва.
„ Не можем да чакаме доста от договарянията за мир в Швейцария, които предстоят през юни. Тях (руснаците, б.р.) просто ги няма там. В Швейцария ще бъде един конгрес, на който ще си поговорим, само че това няма да реши никакъв проблем “, скептичен е историкът. Той се надява, че най-мрачният сюжет за сключването не мир против отделяне на територии от Украйна, няма да се реализира.

Гледайте целия диалог на Калин Манолов с проф. Михаил Станчев:
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР