Ситуацията в страната е кошмарна, коментира Мика Зайкова, икономически анализатор

...
Ситуацията в страната е кошмарна, коментира Мика Зайкова, икономически анализатор
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Премиерът не може да докара едно корабче със 17 моряци, камо ли да докара зърното или тези разбити военни машини от Украйна

Ситуацията в страната е кошмарна, разяснява Мика Зайкова, стопански анализатор и финансов специалист от Има Такъв Народ, в изявление за Радио „ Фокус “.

„ Просто не знам от кое място да стартира – дали от галопиращата инфлация, от растежа скокообразен на цените освен на горивата, и на продуктите, и на всичко. Дали да стартира с това, че следва всеобщо банкрутиране на компании, оттова безработица и дали във връзка с продоволствената рецесия – то е напряко кошмарно “, съобщи тя.

Според нея самият факт, че към този момент се вижда желязната завеса сред Европа и Америка от една страна и Русия въпреки това предвещава и продоволствена рецесия.

„ Хлябът и житницата на света се намира в Украйна и в Русия. Украинското земеделие е разрушено тотално. Да, правилно е, господин Зеленски сподели, че има на склад огромно количество зърно, единствено че това зърно няма по какъв начин да пристигна дотук, макар желанието на нашия министър председател да прави снабдителен център във Варна.

Той не може да докара едно корабче със 17 души моряци от Одеса до Варна, камо ли да докара зърното или тези разрушени военни машини, които тук ще ги поправяме. Ами те не могат да се поправят тук по простата причина, че липсват аварийни елементи, само че това е обособен въпрос. Работата е там, че не може да докара зърно, а нашето продължава да излиза на открито, не е изкупено, твърди се, че се приготвят процедурите. А истината е, че просто няма пари и ще би трябвало да изчакаме актуализацията на бюджета, с цел да можем да купим това зърно “, посочи Мика Зайкова.

„ Нашата стопанска система и бизнес не могат да устоят на такива цени. Ето по тази причина би трябвало да се заемем с инфлацията, като първо махнем аргументите, които сами сме си основали, като тази с газа. Като искаш да прекъснеш енергийната взаимозависимост с Русия имаш 4 месеца напред– ами вземи и си резервира потенциали “, добави икономическият анализатор.

За сметка на това една частна компания си е запазила количества в точния момент. Е, аз да ви запитвам коя частна компания ще резервира потенциал на терминала на Гърция и съответните количества, в случай че тя няма сигурност в контракта? Коя? Според мен значи, че това нещо е квалифицирано един или два месеца по-напред и в този момент внезапно ни го сервират. И почват да ни изясняват по какъв начин били оповестили конкурс на 7 компании, единствено че една ни доставя. Извинявайте, само че това ми мирише на спекулация.

Може да не съм права – да ме елементарни Господ, може да е просто от неведение, от липса на управническа просвета, но е неверно “, сподели още финансовият специалист.

Мика Зайкова беше безапелационна, че в случай че не успеем да решим въпроса с горивата и инфлацията, която е разследване освен от външни фактори, само че и на неверни решения, България ще потъне в бедност и никой няма да може да спре народа.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР