Ситуацията с разпространението на коронавируса в дома за стари хора

...
Ситуацията с разпространението на коронавируса в дома за стари хора
Коментари Харесай

Сачева посочи болния от COVID-19 кмет на Русе като виновник за огнището, персоналът на дома е пред напускане

Ситуацията с разпространяването на ковид в дома за остарели хора " Възраждане " в Русе към този час наподобява по този начин : 215 общо са потребителите на дома за остарели хора в Русе. 51 са инфектираните, а 22-ма са в лечебни заведения за лекуване. Двама души са умряли. Шест души от личния състав са дали позитивни проби.
" Тежка е обстановката с повишаване броя на болните. Това е най-големият дом в област Русе - 220 души е потенциалът му, 217 са сега. Увеличава се и броят на обслужващия личен състав, инфектиран с COVID-19. Положението ескалира. От самото начало сме дали инструкции за заведенията за обществени услуги, само че за жалост очевидно контролните органи и община Русе са подценили това , с цел да позволен тази ескалация при толкоз доста лица и личен състав в най-големия дом на територията на община Русе. Може би заради фактът, че кметът на общината Пенчо Милчев беше болен от COVID-19, той през днешния ден е изписан и е на домашно лекуване. Зам.-кметът по филантропичните въпроси също беше болен. Те са подценили обстановката , както и управлението и са позволили разпространяването на болестта, което по никакъв начин не е прелестно както за самите консуматори, по този начин и за техните обезпокоени близки. Притеснение има и измежду личния състав. Имам информация, че огромна част желаят да изоставен поради тази ескалация на болестта. " Това сподели Светлана Ангелова от ГЕРБ на брифинг в Народно събрание със обществения министър Деница Сачева във връзка огнището на COVID-19 в дома за възрастни хора " Възраждане " в Русе.
" Персоналът в дома се оплаква и от неприятни условия на труд. Поискала съм отчет, чакам да схвана от какво тъкмо се оплакват през днешния ден следобяд. Но наблягам, че организацията на работата би следвало да бъде на общината, от позиция на страната стандартите, които се обезпечават са задоволителни, с цел да покрият потребностите на заведение от подобен вид ", акцентира Сачева.
" Искам да прикани всички в областта на обществените услуги за малко повече професионализъм и професионално отговорно отношение в този миг. В над 85% от случаите тези услуги ги доставя общината. Това, което ние вършим като министерство, е да подкрепяме тези услуги, тъй че чакаме и община Русе да поеме отговорност и да сътвори нужната организации и да поддържаме като сътворяваме оптимално гъвкави условия и организираме запас, с цел да се оправим с тази обстановка ", сподели още Деница Сачева.
Стана ясно, че общественото министерство има подготвеност да покрие разноските, в случай че се вземе решение от общината да се реалокират потребителите на обществената услуга в друга постройка.
Освен това при положение, че има дефицит на личен състав в дома министерството ще командирова чиновници, даде обещание Сачева.
" Това за жалост е втори подобен пробив. В момента имаме 16 000 души в институции, над 10 000 души личен състав, които се грижи за тях. До преди седмица поддържахме ниски равнища на инфектираните - 56. С изключение казусът в Кула с 15 смъртни случая, нямахме различен подобен пробив на общинско равнище. Обръщам се с зов към кметовете да бъдат доста деликатни с ограниченията и обезпечаването на консумативи ", акцентира тя.
Тя акцентира и, че от 1 август освен заплатите на обществените служащи в Агенция " Социално подкрепяне ", а и на чиновниците в обществените услуги също се подвигат със приблизително 21%. Това значи и в домовете за възрастни хора, посочи Сачева.
За последните 3 месеца за годината сме планували да създадем и така наречен Коронавирус стандарт за обществените услуги, с цел да може тези институции да получат в допълнение средства за дезинфектанти, персонални защитни средства и други " Съзнавам, че сега, когато хората са обезпокоени за здравето на околните си, информацията за увеличени заплати основава спорни усеща ", уточни Сачева.
Излезе запис на Сачева, в който упреква ГЕРБ в рекет (ВИДЕО)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР