Ситуацията с медийния закон и Facebook в Австралия се следи

...
Ситуацията с медийния закон и Facebook в Австралия се следи
Коментари Харесай

Австралия прие закона, който я скара с Facebook


Ситуацията с медийния закон и Фейсбук в Австралия се следи от близко по целия свят
(снимка: CC0 Public Domain)

Австралийският парламент одобри нов закон, предопределен да принуди Гугъл и Фейсбук да заплащат на медийните компании за наличието, употребявано в техните платформи. Очаква се ходът да даде старт на серия от сходни промени в редица други страни.

Австралия ще бъде първата страна, в която държавен съдия ще взема решение цената, която би трябвало да се заплаща от софтуерните колоси на медиите, в случай че комерсиалните договаряния с локалните осведомителни бюра се провалят.

Все отново законът не е толкоз непоколебим, колкото в началото беше планувано, откакто Фейсбук блокира за известно време всички вести за австралийските консуматори, разяснява новината .

Част от последвалите промени на законопроекта включваха опцията държавното управление да преценя дали да не освободи Фейсбук или Гугъл от арбитражния развой, в случай че потвърдят, че имат „ забележителен принос ” за австралийската новинарска промишленост.
още по тематиката
Някои законодатели и издатели предизвестиха, че това може незаслужено да остави по-малки медийни компании „ в забвение ”. Правителството и Фейсбук обаче обявиха, че модифицираният текст на закона „ е победа ”.

Ситуацията в Австралия се следи от близко по целия свят, защото и други страни обмислят сходни стъпки за контролиране на взаимоотношенията сред локалните медии и преобладаващите.

Ревизираният закон ще бъде преразгледан в границите на една година след влизането му в действие. Начална дата обаче не е посочена.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР