Ситуацията с коронавируса е здравословно приземяване на консуматорското общество, коментира

...
Ситуацията с коронавируса е здравословно приземяване на консуматорското общество, коментира
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Карантината е шанс за нас да излезем по-мобилизирани и солидарни

Ситуацията с ковид е здравословно приземяване на консуматорското общество, разяснява за Българска телеграфна агенция шефът на "Галъп интернешънъл " Първан Симеонов.
Всичко по тематиката:Епидемията ковид (COVID-19) 1534
Видя се какъв брой е уязвим нашият Западен свят - светът на свободата и капитализма, в този момент и свободата, и капитализмът са подложени на тестване, отбелязва той.



Анализаторът предизвестява, че не е надалеч моментът, когато популисти ще споделят: несвободните общества са по-ефективни. От нас ще се изисква да работим по този начин, че да потвърдим, че това не е истината, показва Симеонов.

Той отбелязва и потребността от по-ясен наднационален престиж,защото се вижда, че има световни проблеми, а няма световни механизми за решение. Вече е ясно, че Европа би трябвало най-сетне да се опитва да е индивид, т.е. да има по-единна воля и мощ, тъй като проблем като този се взема решение с граници сред хората, само че решението изисква границите сред управляващите да отпадат - да има взаимност сред тях, общи ограничения, съгласуваност, общи разходи, счита шефът на "Галъп ".

Според него в България има проблеми, които ще проличат доста по-ясно с лакмуса на болестта. Сега обаче първо би трябвало да забавим разпространяването на болестта, с цел да няма срив в здравната система, добавя той.

Анализаторът признава, че е прелестно сюрпризиран от независимата готовност на българското общество. Той напомня експресното изследване на "Галъп " от предходната седмица, което демонстрира, че голямата част от интервюираните имат податливост да жертват някои свои права, в случай че това оказва помощ против болестта, а и се чакат и данни за света на асоциацията "Галъп интернешънъл ". Но и без социологически данни, даже в самите обществени медии, в дните преди петък следих узряването на дейната част от обществото ни за самоизолация, разяснява Симеонов.

Социалнопсихологическата атмосфера у нас е добра, доколкото това е допустимо в подобен миг, обобщава той и цитира данните, съгласно които 38 на 100 от хората у нас утвърждават работата на институциите по тематиката до момента, 32 % не я утвърждават, а останалите не могат да образуват мнение. Неговото мнение е, че съотношението 38 към 32 в интерес на утвърждението е доста добър отзив, защото нормално у нас оценките за институциите ненапълно и по табиет са отрицателни.

Шеговито анализаторът отбелязва, че роля за това играе и униформата на проф. Мутафчийски, защото хората у нас доста почитат армията. Извън шегата, Мутафчийски се оказа добър комуникатор и това е шанс: че може да съчетае значимата в този миг роля на доктор с още по-важната за такава обстановка роля - на комуникатор, разяснява Първан Симеонов.

Аплодисментите, които българските медици получават всяка вечер от хората, излезли на прозорците и терасите си, той счита за едни от най-трогателните моменти в такива времена. Въобще, карантината е късмет за нас да излезем по-мобилизирани и солидарни, споделя шефът на "Галъп " и позволява, че това може да се окаже и ваксина самочувствие. Нали сме привикнали във всичко да сме опашкари в Европа и имаме този комплекс, ето късмет да го преодолеем, стимулира се той.

Трябва да спрем на всички места да приказваме за "българина " - ясно се видя, че пред болестта много общества демонстрират дефекти - презапасяване, суматоха. Време е да се спре с тези самообвинения, безапелационен е Симеонов. Според него даже не е имало изключително презапасяване, а просто пазаруване на повече от нормалното, с цел да разреши хората да останат у дома пъти повече от нормалното.

Но комплексите ни за непълноценност като общество още веднъж ни накараха грубо да се самоиронизираме и по този начин е от много време, отбелязва анализаторът. Заразата е късмет да се хванем за косите и сами да се измъкнем от контузията си на неудачници, счита той.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 1534  Бойко Борисов към Мишел Барние: Бързо възобновяване! Бойко Борисов към Мишел Барние: Бързо възобновяване!  Израелците ще би трябвало да си стоят в къщи поради ковид Израелците ще би трябвало да си стоят в къщи поради ковид  Съединени американски щати приканиха американците да не пътуват в чужбина при никакви условия Съединени американски щати приканиха американците да не пътуват в чужбина при никакви условия
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР