Ситуацията с човешките права в Русия се е влошила значително

...
Ситуацията с човешките права в Русия се е влошила значително
Коментари Харесай

ООН критикува неспазването на човешките права в Русия, Кремъл поиска реформа в Съвета за сигурност

Ситуацията с човешките права в Русия се е влошила доста след нашествието в Украйна през февруари предходната година - това се споделя в отчет на специфичния докладчик Марияна Кацарова, представен от Ройтерс. В него се приказва за " систематични репресии " против организациите на гражданското общество и че руските управляващи всеобщо са арестували на случаен принцип критици на войната. Според Кацарова има заплаха за живота на арестуваните поради " непрекъснатите изтезания и измъчвания ".

Докладът е първият случай, в който Съветът по правата на индивида, настоящ към този момент 16 години, е акредитиран да изследва положението на правата в една от страните, непрекъснати членове на Съвета за сигурност. 

Преди това Москва е наричала неоснователни рецензиите против зачитането на човешките правата в страната и е отричала осъществяването на набези против цивилни в Украйна, където съгласно нея се организира " специфична военна интервенция " за заличаване на военна инфраструктура.

" (Специалистката) документира неотдавнашните законодателни ограничавания, които се употребяват за заглушаване на гражданското общество и за наказване на деятели правозащитници и на други лица за тяхната позиция срещу войната ", се споделя в заключенията на отчета.

" Често съпроводеното с принуждение използване на тези закони и разпореждания е довеждало до систематични репресии против организациите на гражданското общество, които са затворили гражданското пространство и самостоятелните медии ", се споделя в документа.

Експертът на Организация на обединените нации Кацарова, някогашна журналистка от България, също по този начин загатва опитите на Русия да попречва мандата ѝ, като декларира, че тези дейности демонстрират " липса на политическа воля да съблюдава отговорностите си в региона на правата на индивида ", отбелязва Ройтерс.

Москва към този момент беше декларирала, че няма да сътрудничи на следствието.

За момента няма коментар от съветската дипломатическа задача в Женева, само че от Кремъл оповестиха, че Съветът за сигурност на Организация на обединените нации би трябвало да бъде реформиран и да включи страни, които през последните години са придобили въздействие, съобщи Ройтерс.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се нуждае от промяна, с цел да се увеличи оптимално неговата успеваемост, сподели пред публицисти представител на президента Владимир Путин Дмитрий Песков. 

Думите му са по-скоро в коментар на проектите на президента на Съединени американски щати Джо Байдън да показа предложение за уголемение на състава на непрекъснатите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Освен това, означи Песков, Съветът за сигурност на Организация на обединените нации също се нуждае от по-голямо приобщаване " от позиция на присъединяване точно на тези страни, които в последно време получиха спомагателна роля и имат доста по-голямо въздействие върху международната сигурност, международната стопанска система и от ден на ден декларират смисъла си ".

По-рано координаторът по стратегически връзки в Съвета за национална сигурност (NSC) на Белия дом Джон Кърби в изявление за английския в. " Дейли Телеграф " сподели, че Байдън в речта си на 78-ата сесия на Общото заседание на ООН ще удостовери желанието на Вашингтон за разширение Съвета за сигурност на международната организация.

В момента Съветът за сигурност на Организация на обединените нации има пет непрекъснати членове: Русия, Англия, Китай, Съединени американски щати и Франция. Всяка от тези страни има право на несъгласие в съвета. Десет членове на съвета, избирани на географски принцип с двугодишен мандат, имат статут на непостоянни членове, напомня Българска телеграфна агенция. 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР