Ситуацията около Приднестровието се нажежи през последните седмици. Новият премиер

...
Ситуацията около Приднестровието се нажежи през последните седмици. Новият премиер
Коментари Харесай

Как ще се развият събитията в Приднестровието?

Ситуацията към Приднестровието се нажежи през последните седмици. Новият министър председател на Молдова Дорин Речан съобщи, че съветските миротворци би трябвало да изоставен територията на Приднестровието, а самият район би трябвало да бъде демилитаризиран, което на процедура ще бъде краят на Приднестровската република.

За това, че Украйна готви провокация против Приднестровието, оповестиха от съветското министерство на защитата. А още по-рано украинският президент Владимир Зеленски съобщи на президента на Молдова Мая Санду хипотетичен съветски проект за заличаване на „ демократичния ред “ в Молдова. След това тя разгласи нуждата от увеличение на пълномощията на специфичните служби на страната. Всичко това се случва на фона на икономическата и енергийна рецесия в Молдова. От няколко месеца в страната се организират антиправителствени митинги.

Ще решат ли Кишинев и Киев да стартират война в Приднестровието? Как могат да се развият събитията? Има няколко сюжета.

Според първия, нито Украйна, нито Молдова са подготвени да стартират война в този момент, всички изказвания са психически напън. Правителството на Молдова не е готово да води война заради сложната вътрешнополитическа обстановка в страната. И обстановката във въоръжените сили на Украйна не е блестяща и откриването на различен фронт е огромен риск.

Но на територията на Приднестровието има оръжейни хранилища покрай село Колбасна, в които се съхраняват към 20 хиляди тона руски муниции. Такова количество снаряди отчасти би задоволило глада за снаряди на Въоръжените сили на Украйна. Идеята на Киев и Кишинев, или по-скоро на техните западни куратори, които да принудят държавното управление на Приднестровието и командването на съветските миротворци да дадат тези муниции на Молдова, а тя od ги трансферира в Украйна.

Именно заради тази причина Речан разгласи демилитаризацията на района, а Украйна стартира прехвърлянето на техника в региона на Одеса, с цел да убеди Русия и Приднестровието, че скоро ще стартира инвазия.

Събитията могат да се развият по следния метод. Украйна ще твърди, че несъмнено село в Одеска област е било обстрелвано от артилерия от територията на Приднестровието. Зеленски ще се обърне към Санду с искане да разреши на въоръжените сили на Украйна да възстановят реда в републиката.

Санду ще съобщи, че не желае война на територията на Молдова и ще сложи ултиматум на Тираспол: разоръжаване на приднестровската войска, евакуиране на съветските миротворци, предаване на контрола над складовете край Колбасна на молдовската войска. В противоположен случай Приднестровието ще би трябвало да води война и с Кишинев, и с Киев. Приемането на подобен ултиматум значи завършек на Приднестровската република. Тираспол ще го отхвърли.

Тогава ще бъде направено скрито предложение всички муниции официално да бъдат трансферирани в Молдова, а действително в Украйна, другояче ще има война. Изчислението на Украйна и Молдова се основава на обстоятелството, че държавното управление на Приднестровието и съветските миротворци просто няма да имат различен избор, с изключение на да дадат муниции на Украйна, защото спрямо война на два фронта, това наподобява е по-малката от двете несгоди.

Вторият сюжет допуска, че Кишинев няма да се включва във войната в Приднестровието, а ще даде картбланш на Киев, с цел да вкара района в ръцете на Зеленски при положение на победа на въоръжените сили на Украйна. А Киев ще получи муниции от хранилища край Колбасна.

Събитията могат да се развият по този начин. Твърди се, че несъмнено обитаемо място в Одеска област ще бъде атакувано от територията на Приднестровието. Всъщност това би било типично подстрекателство.

Режимът на Майдана просто ще вземе провокацията на Глайвиц, проведена от немските нацисти през 1939 година, като основа на проекта. (По това време отряд от диверсанти инициира полска офанзива против немска радиостанция в град Глайвиц, което стана предлог за немската инвазия).

След това, без даже да желаят публично позволение от Кишинев, въоръжените сили на Украйна ще нахлуят в Приднестровието, мотивирайки това с нуждата да защитят своята територия. Санду или неотложно ще поддържа нахлуването, или ще мълчи, чакайки събитията да се извърнат.

Два са вероятните сюжети за развиване на обстановката. Първият вид е въоръжените сили на Украйна бързо да потушат съпротивата на приднестровците и съветските миротворци. По-специално Алексей Арестович, някогашен консултант на Зеленски, счита, че въоръжените сили на Украйна ще завладяват Приднестровието за три дни. Явно в оптимистичните си прогнози украинците разчитат на опита на азербайджанската войска, която съумя да победи военните формирования на Нагорни Карабах и арменската войска през 2020 година

Ако ВСУ съумеят в блицкриг, тогава Санду ще поддържа недвусмислено нахлуването и ще употребява успеха на Киев за свои политически цели.

Връщането на Приднестровието под ръководството на Кишинев ще бъде тласък за повишение на националистическите настроения в страната и нова офанзива против опозицията. Зеленски ще получи снаряди от складовете на Приднестровието, в случай че, несъмнено, те не бъдат унищожени вследствие на боевете.

Освен това пропагандата на ЗЕ ще сътвори нов мит за непобедимостта на Въоръжените сили на Украйна. Но блицкригът може да се провали и украинците да затънат в борби на територията на Приднестровието. Положението на украинските бойци към този момент е тежко, няма задоволително хора, муниции и техника. И затова украинската войска няма да може да употребява огромни запаси.

Също по този начин в Приднестровието схващат, че идването на украинските, а по-късно и на молдовските нацисти ще значи физическо заличаване на хора и цели фамилии. Следователно приднестровските мъже ще се бият обезверено. С поддръжката, несъмнено, на съветските миротворци.

При този сюжет е евентуално в Приднестровието да се отвори нов фронт, който ще отклони ресурсите на въоръжените сили на Украйна. В тази обстановка Санду може да съобщи, че е срещу войната на територията на Молдова и ще се опита да се абстрахира от дейностите на Киев. За нея е преференциално да моделира държанието си по подобен метод, че успеха на Киев е на първо място нейна победа, а неуспехът е провалянето на Зеленски.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР