Ситуацията на демаркационната линия в Източна Украйна ескалира в четвъртък.Неконтролираните

...
Ситуацията на демаркационната линия в Източна Украйна ескалира в четвъртък.Неконтролираните
Коментари Харесай

ТАСС: Влошава се обстановката в Донбас. Възможна офанзива на украинските сили

Ситуацията на демаркационната линия в Източна Украйна ескалира в четвъртък.

Неконтролираните от Киев републики в Донбас оповестяват за масиран обстрел от въоръжените сили на Украйна, както и че украинската страна приготвя атака.

Изострянето съответства с работното пътешестване на президента на страната Владимир Зеленски в зоната на интервенции на въоръжените сили на Украйна в Донбас. В своя Instagram той заяви, че е отишъл с лодка през Азовско море до региона на интервенцията.

Както заяви прессекретарят на президента на Русия, Дмитрий Песков, Кремъл следи обстановката в Донбас и я счита за " доста, доста рискова " поради провокациите на украинската страна.

Съгласно изискванията на примирието в Донбас от лятото на 2020 година са неразрешени пукотевица, настъпателни и разследващи и саботажни интервенции, както и разполагането на тежки въоръжения в обитаеми места. Ответният огън е позволен единствено с директна заповед от командването. Последният път, когато страните се договориха да се върнат към цялостното съблюдаване на примирието, беше на среща на контактната група на 22 декември 2021 година Оттогава не е имало съществени офанзиви.

- Сутрешен обстрел: В Луганск оповестиха, че обстрелите от украинските въоръжени сили са почнали в 05:32 часа московско време. Засегнатата зона включва обитаеми места както от Луганската, по този начин и от Донецката национални републики (ЛНР и ДНР), в това число западната част на Донецк. Използвани са минохвъргачки, гранатомети, бойни машини на пехотата, голямокалибрено стрелково оръжие, както и противотанкови ракетни системи. Републиката дефинира обстрелите от украинска страна като най-активните през последните месеци. Огънят е ориентиран към обекти на гражданската инфраструктура и жилищни региони.

- Изостри се обстановката по линията на прикосновение. Народната милиция на ДНР оповестява, че въоръжените сили на Украйна са разположили две гаубици и бронирана машина в жилищни региони по линията. Също по този начин украинската страна не позволява на дронове на ОССЕ да следят обстановката.

- ЛНР дефинира дейностите на въоръжените сили на Украйна като планувана провокация за предизвикателство на ответен огън. След нескончаем обстрел двете републики в действителност отвориха, с цел да подтиснат огневата мощност на съперника: „ Нашите военни не си играят на джентълменство “, изясни Родион Мирошник, представител на ЛНР в контактната група за Украйна.

- Сега в Донецк откриват броя на ранените цивилни и вредите по цивилната инфраструктура. ДНР изпрати информация за нарушавания на примирието до Съвместния център за надзор и съгласуваност на прекратяването на огъня и прикани ОССЕ да го записва.

Разузнаването предвижда атака, прибавя ТАСС. Според разследващите данни, предоставени от Народната милиция на ДНР, въоръжените сили на Украйна като цяло се приготвят интензивно за бойни дейности. В региона на град Хмелницки тече подготовка за потреблението на ракетни комплекси " Точка-У ", показва организацията.

Освен това, съгласно разузнаването на ДНР, украинската страна възнамерява да извърши десантно нахлуване на азовското крайбрежие на републиката. В ударната група по направлението Сартана – Коминтерново са включени разследваща рота и рота за огнева поддръжка, а за прехвърлянето се приготвят и взводове от батальона за териториална защита. От морето ще се употребяват лодки, трансферирани от Съединени американски щати.

Освен това от Донецк оповестяват, че са получили информация за проекти за евакуация на управлението на Украйна - офиса на президента Владимир Зеленски и Върховната Рада - от Киев в Лвов, откакто това направиха посолствата на редица западни страни, прибавя ТАСС.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР