„Ситуацията е много тревожна". Това заяви в специално интервю за

...
„Ситуацията е много тревожна". Това заяви в специално интервю за
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Цените ще растат, а народът ще обеднява

„ Ситуацията е доста тревожна ". Това съобщи в особено изявление за DarikNews.bg Мика Зайкова – икономист и член на „ ИТН “. Тя разяснява повишението на рекордно високата цена на природния газ, както и предстоящото повишаване на тока и парното.

„ Първо, без значение, че всички в един глас настояват, че цената на електрическата сила е най-ниска у нас, тя не е по джоба на българите – нито на дребния бизнес, нито на семействата “, безапелационна беше Зайкова.

„ Има далавера на свободния пазар. В цената, която е контролирана за семействата, има два детайла, които оскъпяват общата цена – с изключение на цената на производителя, там е включена цената за транспорт /загуби по мрежата/ и доставка ", прецизира икономистът.

И предвижда, че „ идващият сезон – юни 2022 година ще има внезапно покачване на цената на електрическата енергия за семействата “.

По думите ѝ в България цените са спекулативни. „ Природният газ от 25 лв. предходната година, в този момент е 94 лв., което е безумство. Всичко това ще се отрази в цените на стоките и услугите. Първо ще се отрази в цените на продуктите в дребната кошница, това са стоките от първа нужда. Още септември нарастнаха хлябът, млякото, олиото, зеленчуците... “

Мика Зайкова беше безапелационна: „ Народът ще обеднява. Работещите небогати ще се усилват “.

По думите ѝ спомагателните 120 лв. за пенсии към този момент са „ изядени “. „ България е с най-ниската минимална заплата в Европейски Съюз и е единствената, която е под 400 евро. Следва ни Румъния с 447 евро. Да не приказваме за тези 2260 евро в Люксембург “, сподели още тя.

И пресметна, че с тези пари хората към този момент могат да купят с 50% по-малко артикули. „ Обедняването е към този момент с 50%. Всичко ще стане отвратително за дребния бизнес и за семействата “.

Зайкова сигнализира и за редица сигнали, получени при нея и в „ ИТН “: „ 46-ото Народно заседание, с изключение на всичко, взе едно решение за нарастване на парите, които се изплащат през втората година от майчинството от 380 лева на 650 лева Получихме недоволства, че за октомври са им преведени 380 лева “. Зайкова се пита дали е неточност, процедурно закъснение или съзнателно решение и в случай че е по този начин „ Кой си разрешава да не извършва решение на Народното събрание “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР