Системите с изкуствен интелект, подобни на ChatGPT, ще окажат влияние

...
Системите с изкуствен интелект, подобни на ChatGPT, ще окажат влияние
Коментари Харесай

До 80% от работните места в САЩ са в риск от ИИ – ето кои индустрии са най-застрашени

Системите с изкуствен интелект, сходни на ChatGPT, ще окажат въздействие върху 80% от работните места в Съединени американски щати. Начело на листата ще бъдат персоналните финансови консултанти и брокери, застрахователите и обработващите данни.

Най-голямо „ излагане на риск “ се пада още на работни места, като математици, счетоводители и писатели, както и на специалности с годишен приход от най-малко 80 000 $.

Предупреждението идва от публично изследване на OpenAI.

Това са основателите на ChatGPT, които са работили по научния с Университета на Пенсилвания. Екипът е открил, че към 15% от всички работен задания могат да бъдат изпълнени доста по-бързо от ИИ и със същото равнище на качество.

Опасенията, че софтуерът ще отстрани човешките работни места се появиха по целия свят след стартирането на ChatGPT през ноември. Способността му да извършва професионални задания като писане на имейли и автобиографии.

Изследователката от OpenAI Памела Мишкин написа в Twitter: 

Днешните GPT могат да вършат доста. През последните няколко години ставаме очевидци на това по какъв начин те стават все по-добри в решаването на все по-сложни задания с все по-малко образци за все по-малко спомагателни дейности и упътвания. Документът преглежда тази наклонност, а не някой съответен модел, разполагаем през днешния ден.

В изследването са оценени 1016 специалности и техните 19 265 задания.

Използвани са данни за заетостта и заплатите за 2020 и 2021 година, предоставени от Бюрото за трудова статистика. Екипът прави пресечен разбор на данните по отношение на опциите на изкуствения разсъдък, с цел да види кои длъжности могат да работят по-гладко, когато се правят от технологията.

Общите заключения демонстрират, че най-малко 10% от работните задания са наранени от моделите, до момента в който при към 19% от служащите може да се следи влияние върху най-малко 50% от дилемите им.

Екипът е разгледал излагането на риск при формулирането на листата с рискови работни места. Той включва съществени умения на специалности като интензивно слушане, говорене и сериозно мислене, които ИИ е предопределен да извършва.

Проучването дефинира 86 специалности като „ изцяло изложени “ на въздействието на ИИ. Няколко от тях получават 100-процентова оценка. Сред тях са някои юридически лица, секретари, мениджъри на клинични данни, уеб дизайнери и публицисти.

Графичните дизайнери, маркетинговите стратези и финансовите мениджъри обаче получиха по-малко от 15 % степен на обида.

По-ниско платените специалности, като миячи на съдове, електротехници и фризьори, също са предпазени от ИИ.

И макар че фармацевтите, юристите и астрономите имат междинен приход от 81 980 $, при тези специалности също не е открито високо равнище на излагане на риск.

Главният изпълнителен шеф на OpenAI Сам Алтман към този момент съобщи, че ChatGPT би трябвало да се преглежда като инструмент, а не като сурогат на човешкия служащ. Но има задоволително данни, които сочат противоположното. Включително и от OpenAi, която той съставлява.

Проучването е оповестено в arXiv.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР