Системата за спешна помощ по въздух ще бъде напълно функционална

...
Системата за спешна помощ по въздух ще бъде напълно функционална
Коментари Харесай

Гвоздейков: Спешната помощ по въздух ще заработи изцяло в края на 2026 г.

Системата за незабавна помощ по въздух ще бъде изцяло функционална и ефикасна в края на 2026 година. Първият хеликоптер се чака да бъде въведен в употреба на 15 януари 2024 година Това сподели министърът на превоза Георги Гвоздейков, който бе изслушан в отрасловата транспортна комисия в Народното събрание, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според министъра неговото идване се чака на 15 декември, като към този момент хеликоптерът бил в изпитателна фаза.

Около 15 януари се чака да проработи първата оперативна база на територията на София с периметър към 170 км., а влизането в употреба на останалите оперативни бази ще бъде с графика, с който ще идват хеликоптерите, изясни Гвоздейков.

Той заяви, че в края на юни 2024 година ще дойде вторият хеликоптер, 2025 година през януари – третият, през юли – четвъртият и по този начин доникъде на 2026 година ще дойдат шестте хеликоптера.

Това е дълъг развой, само че значимото е, че България ще стане една от страните в Европа, която ще разполага със система за незабавна здравна помощ по въздух, сподели министърът.

В неделя отпътува първата група от шестима водачи, които отиват на образование в Италия, с цел да придобият съответния вид към лиценза си. В България няма водач, който да има подобен вид лиценз. Заедно с тях отпътуват и трима инженери, които са също към състава, изясни министърът. По думите му болничните заведения работят много съществено за лицензиране на съответните летални площадки.

Ние сме създали смяна за облекчение процедурата за лицензиране на болничната летателна площадка, сподели той.

Относно летателните бази, където би трябвало да бъдат основани хеликоптерите, през вчерашния ден на държавното съвещание е трансфериран последният терен към Министерство на здравеопазването в Долна Митрополия, изясни транспортният министър и посочи, че все още здравното министерство разполага с безусловно всички терени и доникъде на октомври ще бъде оповестена процедурата за създаване на шестте оперативни бази
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР