Системата за селекция и репродукция в българското животновъдство трябва да

...
Системата за селекция и репродукция в българското животновъдство трябва да
Коментари Харесай

Министър Вътев: Системата за селекция в българското животновъдство трябва да води към пазарен успех

Системата за селекция и репродукция в българското отглеждане на животни би трябвало да бъде създадена по този начин, че да води към пазарен триумф. Това сподели министърът на земеделието и храните, който през днешния ден посети интернационалното животновъдно ревю в Клермон-Феран, Франция.

В рамките на събитието министър Вътев се срещна с френския министър на земеделието и хранителния суверенитет Марк Фено, с който разискаха настоящите провокации пред земеделските производители поради вноса на селскостопански артикули от Украйна. „ Полагаме огромни старания за коридорите на взаимност, украинските артикули да стигат с лекост през България до пристанищата в Солун и Кавала, само че нашата инфраструктура не е построена за толкоз натоварен трафик и затова ще желаяме помощ от Европейска комисия, с цел да я укрепим “, сподели министър Вътев, представен от пресцентъра на аграрното министерство.

Двамата министри разясниха тематиката за климатичните промени и наводненията.  Министър Вътев уточни, че би трябвало да мислим за инфраструктура за отводняване като предварителна защита при огромни превалявания, като от своя страна министър Марк Фено прояви интерес към тази концепция.

Във връзка с ревюто министър Вътев разяснява, че вижда доста благоприятни условия за взаимна работа сред България и Франция в региона на отглеждането на животни. И двамата министри се сплотиха, че двете страни имат общи ползи и общи тематики в агросектора.

Министър Вътев се срещна с изложители от Франция и други страни и разиска с тях обмяната на опит и бъдещо съдействие за увеличение на продуктивността в млечното и месодайното говедовъдство в България. При обиколката си той бе съпроводен от създателя на ревюто Роже Блан, някогашен животновъд и политик.

В изказване пред медиите министър Вътев акцентира, че пазарното наличие на българските животновъди зависи доста от това дали са конкурентоспособни, и дали съумяват да предложат артикули с по-ниска себестойност и по-високо качество. Тази задача може да бъде изпълнена единствено с по-висока работливост посредством по-добра селекция, съобщи министърът на земеделието и храните.

Той добави, че на ревюто на процедура се вижда и изгодата от това земеделските производители да са обединени в кооперативи.



„ Имаме потребност от повече връзка за българските автохтонни породи и продуктите, които те дават. Във високите елементи на планините тези породи виреят съвършено, като огромното им преимущество е в качеството на месото и млякото “, съобщи министър Вътев.

По отношение на образованието той съобщи, че е неотложно институтите към Селскостопанска академия и образователните индустриални бази на аграрните университети да привлекат водещи специалисти селекционери, агрономи, експерти по почвознание, ветеринари, зооинженери, студенти и възпитаници от профилираните учебни заведения. „ Така ще възстановим тези научни центрове, ще построяваме фрагменти и ще получаваме продукция “, обясни министърът.



Изложението „ Sommet de l'Élevage ”се организира за 32-ри път и тази година е с фокус върху агроекологичното отглеждане на животни. Участие са декларирали 1550 изложители, като се чака да участват 105 000 гости от 80 страни и да бъдат показани 2000 животни.

Програмата включва презентации и национални състезания на породите говеда Шароле, Обрак, Холщайн, Блонд д‘Акитен, Ил дьо Франс. Представят се секторите млечно говедовъдство, месодайно говедовъдство, овцевъдство, козевъдство, коневъдство, техника, хранене на животни и ветеринарни материали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР