Системата за електронни направления затрудни сериозно личните лекари и предизвика

...
Системата за електронни направления затрудни сериозно личните лекари и предизвика
Коментари Харесай

Д-р Миндов: Хаосът със системата за е-направления се дължи на кратките срокове за въвеждането й

Системата за електронни посоки затрудни съществено персоналните лекари и провокира безпорядък. Стигна се до куриозни случаи, при които всички пациенти на един доктор са изпращани на гинеколог, без значение от съответното им заболяване.

По думите на ръководителя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София доктор Георги Миндов, повода за хаоса са късите периоди за въвеждане на системата от 1 юни.

" След обнародваната в средата на май смяна в изискванията на работа, софтуерното време за софтуерен ъпдейт не бе задоволително. Най-голямата компания за снабдител на софтуерни услуги не съумя да се оправи и нямаше тестови интервал. Обикновено лишава месец тази връзка сред нас, софтуерната компания и " Информационно обслужване ", където се построява електронното здравно досие на всеки един от нас ", уточни доктор Миндов пред Bulgaria ON AIR.

Лекарите нямат виновност – те са консуматори, стана ясно от думите му, " Когато нямаме достъп до услугата, не можем да работим. При съществуване на хардуер и интернет - ние все пак не можем да работи, просто я няма услугата ", акцентира ръководителят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София.

Според него електронизацията не трансформира нищо за елементарния човек – предписания и посоки ще се издават след обзор в кабинет против наложителен автограф на пациента.

" Каквото и да е издаване на документи – електронното им въвеждане не значи, че пациентът няма да участва при лекаря в кабинета. Всичко се издава единствено и само след обзор и автограф. Много пациенти, решавайки че ставаме електронни от 1 юни, щели по телефона да си поръчват, както си поръчват пица. Не, не може, това е неразрешено и се санкционира с най-тежката глоба – преустановяване на контракта със Здравната каса ", изясни доктор Миндов. Само обменът на данни ще стане електронен, посочи той.

Относно тематиката с кадровото поръчителство в столицата, доктор Миндов разяснява, че доста възрастни лекари се чака да прекратят процедура от юли, което в допълнение ще натовари така и така изнемогващите общопрактикуващи лекари.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР