Системата BG-ALERT няма да ни предупреждава за земетръси. Процесът по

...
Системата BG-ALERT няма да ни предупреждава за земетръси. Процесът по
Коментари Харесай

BG-ALERT няма да ни предупреждава за земетръси

Системата BG-ALERT няма да ни предизвестява за земетръси. Процесът по стартиране на известия е ръчен и се случва на няколко стадия – изготвя се от един човек, а се удостоверява от различен. Няма да има автоматизирано стартиране. Това изясни пред Нова тв Георги Лукарев, контрольор в Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ”.

Във вторник започнаха официалните проби на системата. По обед живеещите в региона на Габрово получиха тестови известия за допустима заплаха.  

„ Всичко мина по проект. В момента от компанията реализатор и мобилните оператори проучват резултатите от теста ”, разясни той.

Относно случая, при който лятото пловдивчани бяха известени за иден трус, Лукарев съобщи следното: „ Това е било разработка на една от мобилните операционни системи. Тя работи на много по-различен принцип. Всяко устройство се употребява като мини сеизмологична станция. Телефонът ви би трябвало да е с включена локация, с цел да получите сходно известие ”.

BG-ALERT ще дава опция да се пишат известия със наличие от дължина към 600 признака. Тестовете ще продължат до края на месеца, а при започване на идната година би трябвало да бъде подготвена и нормативната уредба за използването на системата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР