Сирийското правителство заяви, че експлозията на важен газопровод, пресичащ Близкия

...
Сирийското правителство заяви, че експлозията на важен газопровод, пресичащ Близкия
Коментари Харесай

Сирия заяви, че взривът на газопровода е терористична атака

Сирийското държавно управление съобщи, че детонацията на значим газопровод, пресичащ Близкия изток, е резултат от терористична офанзива. Съединени американски щати оповестиха, че подозират, че саботажът е дело на джихадистите от " Ислямска страна ", съобщи Ройтерс.

Взривът остави през днешния ден цяла Сирия без електричество, само че електрозахранването последователно се възвръща, обявиха сирийските управляващи. Според гражданин на Дамаск електрозахранването в града е възобновено.

Експлозията избухна в сектора от по този начин наречения Арабски газопровод сред градовете Ад Думаир и Адра, на северозапад от столицата Дамаск.

" Направените оценки демонстрират, че детонацията е резултат от терористична офанзива ", сподели сирийският министър на петрола и минералните запаси Али Ганем, представен от държавната осведомителна организация САНА. Той не даде повече детайлности.

В Женева американският специфичен делегат за Сирия Джеймс Джефри съобщи, че напоследък се следи активизиране на " Ислямска страна " в югоизточната част на сирийската пустиня. През март 2019 година групировката загуби и последната територия, която контролираше в Сирия, само че към момента има обособени " гнезда " с нейни бойци.

" Все още изследваме въпроса (с експлозията). Но съвсем несъмнено е, че става дума за удар на " Ислямска страна ", сподели Джефри пред кореспонденти при започване на договаряния за Сирия под егидата на Организация на обединените нации.

Арабският газопровод се простира от Египет до Йордания и Сирия. Сирийската държавна телевизия излъчи фрагменти от огромен пожар след детонацията. По-късно заяви, че огънят е сподавен.

През 2013 година огромна част от Сирия остана без електричество, откакто при размирен обстрел беше улучен газопровод.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР