Сирийското правителство се съгласи на примирие в северозападната част на

...
Сирийското правителство се съгласи на примирие в северозападната част на
Коментари Харесай

Маневрите в Сирия продължават на два фронта - разковничето е Турция

Сирийското държавно управление се съгласи на помирение в северозападната част на провинция Идлиб при изискване, че се подписа турско-руска договорка за основаване на буферна зона, заяви сирийската държавна организация SANA, представена от Агенция Франс Прес.
Цитиран е боен източник, който разгласи " утвърждението на режима за преустановяване на огъня в зоната за деескалация в Идлиб, започваща от довечера ", при изискване, че джихадистите и бунтовниците изтеглят въоръжението и силите си от буферната зона съгласно съглашението, подписано през септември в съветския курорт Сочи. Това известие пристигна, откакто през днешния ден в Казахстан бяха обновени договарянията сред подкрепящата бунтовниците Турция и съдружниците на режима Русия и Иран, прецизира БГНЕС.
Руският делегат в Сирия приветства решението на Дамаск. " Разбира се, ние приветстваме решението на сирийското държавно управление да вкара помирение ", сподели Александър Лаврентиев, представен от организация Интерфакс след първия ден на мирните договаряния в казахстанската столица Нур-Султан, които завършиха нощес.
Ролята на Съединени американски щати
" Ние продължаваме полемики на разнообразни равнища, в това число на военно равнище. Турците желаят по-дълбока зона от тази, която съгласно нас има смисъл да се основава ", оповестиха от Държавния департамент на Съединени американски щати.
Обсъждат се разновидности за зона с широчина сред 5 и 14 км, от която ще бъдат изтеглени тежкото въоръжение и войските. От Съединени американски щати обаче прецизират, че има разлики в позициите на Вашингтон и Анкара по какъв начин да се работи във въпросната зона.
По-рано тази седмица бе обявено, че ръководителят на турското министерство на защитата Хулуси Акар е провел телефонен диалог с ръководителя на Пентагона Марк Еспер, по време на който страните са разискали зоната за сигурност в северната част на Сирия.
Ситуацията сега
По-голямата част от провинция Идлиб, както и елементи от провинциите Хама, Алепо и Латакия - които сега са населявани от към три милиона поданици - се управляват от " Хаят Тахрир ал Шам ", джихадистка група, ръководена от някогашния филиал на " Ал Кайда " в Сирия. Предполагаше се, че районът е предпазен от огромна атака на държавното управление вследствие на турско-руската договорка, само че той е попадна под възходящ обстрел от Дамаск и неговия покровител Москва от края на април.
Правителството на сирийския президент Башар Ал Асад упрекна Турция, че се бави в осъществяването на договорката, която планува основаването на буферна зона с ширина до 20 километра, разделяща бойци на бунтовниците и режима.
Правителствените сили и джихадистите се сблъскаха в по периферията на буферната зона, вследствие на което бяха убити близо 2000 бойци, в това число повече от 930 лоялни на режима. Болниците, учебните заведения и пазарите в Идлиб бяха наранени от сраженията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР