Сирийските военновъздушни сили са използвали хлор при атака в град

...
Сирийските военновъздушни сили са използвали хлор при атака в град
Коментари Харесай

Сирийската армия е използвала хлор при атака в Идлиб

Сирийските военновъздушни сили са употребявали хлор при офанзива в град Саракиб, провинция Идлиб, през 2018 година Това установи Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) в отчет, представен от Франс прес.

Екип на ОЗХО е стигнал до заключението, че Военновъздушни сили на сирийското държавно управление са употребявали химическо оръжие на 4 февруари 2018 година в Саракиб, на 50 километра южно от Алепо. Според проверяващите има основателни аргументи да се счита, че боен хеликоптер е хвърлил минимум един варел с хлор източно от Саракиб. 12 индивида са били наранени.

Въпреки безапелационните възражения от страна на Сирия и на нейните съдружници, измежду които и Русия, болшинството от страните членки на ОЗХО позволиха през 2018 година на организацията да откри кой е причинителят на въпросното нахлуване, а освен да документира, че е било употребявано химическо оръжие.

Сирийското държавно управление отхвърля да има каквато и да било роля в химически офанзиви, като твърди, че неговите ресурси от химически оръжия са под интернационално наблюдаване по силата на съглашение, подписано през 2013 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР