Сирийските власти са сключили договори за разработка на петролни и

...
Сирийските власти са сключили договори за разработка на петролни и
Коментари Харесай

Който охранява, печели - как Сирия даде на Готвача на Путин газови залежи

Сирийските управляващи са сключили контракти за разработка на петролни и газови залежи с компании, в действителност притежавани от считания за непосредствен до съветския президент Владимир Путин предприемача Евгений Пригожин.

Това се твърди в следствие на в. " Новая газета ", оповестено в края на предходната седмица. Според вестника едната от тези компании, която ще прави изследване и рандеман на 250 милиарда куб. м. газ в Сирия, е с двама души личен състав, ръководена от човек, преди малко приключил университет,

Вестникът изяснява, че въпросната компания е една от двете, получили със закон, утвърден от сирийския парламент през декември 2019 година, опция да създават три петролно-газиво блока с обща повърхност не по-малка от 12 хиляди кв. км. (площ малко над една десета от България). " В средите на петролната промишленост никой не е чувал за фирмите " Велада " и " Меркурий ", " само че триумфът им може да се изясни с същинския притежател - " Конкорд " на Евгений Пригожин, написа " Новая газета ".

Пригожин е индивидът, свързван както с така наречен Фабрика за тролове, глобена от Съединените щати за интервенция в изборите (и трансформирала се в голяма съветска медийна група), по този начин и с частната военна компания " Вагнер ", сражаваща се тук-там като Украйна, Сирия и Либия и оказваща услуги на управляващите в африкански страни като Централноафриканската република.

Само един човек на заплата

" Блок 23 ", възложен на " Велада ", е с повърхност към 2159 кв. км. северно от Дамаск, а доста по-големият (9531 км) " Блок 7 " е на левия бряг на Ефрат. Заедно с " Блок 19 " (недалеч от седмия) той отива при " Меркурий " по думите на сирийския министър на петрола и газа Али Ганем.

Проверка на изданието сочи, че във " Велада " работи единствено един човек на заплата, няма налични контакти, нито сериозен капитал, само че " загадката " по какъв начин е получила контракт за евентуален рандеман на стотици милиарди кубични метри газ в размирната Сирия има просто решение, в случай че се знае, че създателят ѝ Екатерина Трофимова е работила като асистент в главната компания на Пригожин, " Конкорд менеджмент и консалтинг " (занимаваща се с разнообразни действия, в това число доставка на храна за учебни заведения и институции). Тя предава компанията на Даря Барановска през 2018 година и напуща страната, отивайки в Съединени американски щати. В диалог с " Новая газета " не отхвърля, че имала единствено номинална роля и против в допълнение заплащане се съгласила, по искане на счетоводството на " Конкорд ", да впише " Велада " на свое име.

За разлика от " Велада " " Меркурий " е сериозен бизнес състезател - само че е била такава в предишното и то в друга сфера. За интервала 2015-2018 година подписва контракти с Министерството на защитата, с цел да обезпечава храна на интернационалните събития на министерството. Вестникът съумява да се свърже с някогашен чиновник на отдел " Кадри " в на " Меркурий " В Камчатка, съгласно който компанията " към този момент я няма " и не прави никаква активност. Докато цитираната служителка и други в компанията считат, че не съществува, тя в действителност сменя профила си - сред август 2017 и юли 2018 година стартира преход към изследване на залежи в Близкия изток.

Който охранява, печели

Според публицисти от рускоезичната американска телевизия " Настоящее время " връзките сред " Меркурий " и Пригожин са потвърдени и намират удостоверение в злополука през май 2016 година близо до резиденията на предприемача. Вертолетът, претърпял повреда, е бил на " Меркурий " и е доставял артикули за Министерство на защитата. Медията се свързва с един от водачите, обяснил, че задачата му се състои в това " да вози Пригожин или жена му на дребни дистанции в рамките на Санкт Петербург и покрайнините. "

За връзките на Пригожин с петролно-газови планове в Сирия писа и петербургското издание " Фонтанка " през юли 2017 година поради компанията " Евро Полис ", на която Дамаск разпореди да пази залежи от групировки, сражаващи се с режима на Башар ал Асад (компанията, съгласно " Новая газета ", на процедура е е юридическо име за марката ЧВК " Вагнер " ).

" Изборът на подизпълнителя е бил явен за сирийската страна: договорът за изследване и разработка на находищата е получил оня, който е могъл да ги отвоюва и отбрани със лични въоръжени сили, " заключава вестникът. Загубите на групата " Вагнер " в хода на дейностите ѝ в Сирия обаче е мъчно да се оценят - знае се, че осмина са починали през есента на 2015 година (тогава съветската страна официално влезе в бойните действия), 25 - през 2016 година, не по-малко от 10 - през 2017-а. През февруари 2018 година починалите от ударите на американската авиация при разнообразни оценки (в добилия гласност конфликт на сили, водени от Съединени американски щати, с " Вагнер " ) са починали сред 60 и 200 души.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР