Сирената са неизменна част от празничните трапези, а точно преди

...
Сирената са неизменна част от празничните трапези, а точно преди
Коментари Харесай

Кои са най-добрите сирена в света

Сирената са неизменима част от празничните трапези, а тъкмо преди края на годината изданието Taste Altlas разгласява обичайна си ранглиста, в която подрежда най-хубавите сирена в света за отминаващата година. В листата са цели 100 типа, само че ние ще обърнем внимание единствено на тези, които се подреждат в топ 10 по отношение на потребителските оценки. Със сигурност там има и някой наш любим.
 Minger на Highland Fine Cheeses - шотландското сирене, което е едно от най-миризливите в света
Това ли е най-миризливото сирене в света

Мирише на подгизнала обувка, само че е нежно на усет

Без особена изненада челната десетка се господства от италиански сирена. При тях разнообразието е най-голямо, а качеството им се е доказало във времето, което ги прави и в действителност известни по целия свят. Следват ги френските сирена, които също имат солидна фенска маса.

Подредбата провокира необятна полемика в обществените мрежи като някои искрено не бяха удовлетворени от нея и твърдяха, че страни като Швейцария и Холандия са останали подценени. А други пък бяха прелестно сюрпризирани от по-нестандартните оферти, заели по-челни места. Ето и кой съумя да се намести в топ 10.

10. Grana Padano (Грана Падано)

Италианското твърдо сирене се създава за пръв път през XI век. Известно е като едно от дребното пармезанови сирена, които могат да се конкурират с доста по-известното Пармиджано Реджано.

Прави се от непастьоризирано, полуобезмаслено краве мляко и се предлага в следните разновидности: Grana Padano, Trentin Grana и Grana Grattugiato. Различава се и по отношение на стадиите на зреене - от 9 до 16 месеца, над 16 месеца и над 20 месеца.
 Снимка 647205

9. Mont d`Or (Мондор)

Това меко, френско сирене се прави от сурово краве мляко. Има кремообразна, съвсем течна сърцевина, а обвивката му е от смърчова кора, която е неядлива. Предлага се и опаковано в дървена кутия от смърч, която резервира неговия плътен, богат, сладостен и тревист усет и леко кисел усет. Много подходящо е за фондю.

8. St. André (Сен Андре)

Още едно френско сирене, което постоянно е наричано и " райското сирене ". То е крема и се прави от краве мляко в Нормандия. характеризира се с кремообразна текстура с меки и богати аромати и усети, които най-добре могат да бъдат разказани като кисело, пикантно, маслено и солено. Притежава доста висока масленост, нормално към 75%, поради добавената в него сметана. Кората му е ядлива.

7. Serra da Estrela

Това сирене е най-старият и най-традиционен хранителен артикул в Португалия с интернационално самопризнание. То е полумеко и се прави от млякото на две специфични породи овце. Доенето се прави ръчно, след което млякото се загрява, осолява се и се подсирва с дестилат от трън.

От изварата се оформят части сирене, които се оставят да зреят във влажни и студени пространства. То има кремообразна, полумека сърцевина, която е жълтеникаво-бяла на цвят, до момента в който усетът му е чист, сладостен и леко кисел. 
 Снимка 647206

6. Mozzarella di bufala Campana (Биволска моцарела от Кампания)

Специално този тип биволска моцарела е направена от 100% домашно биволско мляко и създадена или в Кампания, или в прилежащия Лацио, Пулия и райони Молизе. Известно е, че биволското мляко е с по-високо наличие на калций и протеини, само че с по-ниско наличие на холестерол, което прави това сирене изключително ценено и търсено.

Биволската моцарела постоянно е в саламура има мек, само че леко кисел усет.

5. Stracchino di crescenza (Стракино)

Още едно предложение от Италия, което нормално се прави от краве мляко, само че може да се употребява и биволско. Има кремообразна и маслена консистенция и се използва преди всичко за намазване. Ароматът е мек, плодов и сладостен. 

Въпреки че през днешния ден се свързва с районите на Ломбардия, Пиемонт, Лигурия и Венето, за първи път е създаден в долината на река По в Ломбардия.
 Снимка 647207

4. Reblochon (Реблошон)

Това френско сирене е полутвърдо и пресовано в калъпи по към 500 гр. Произвежда се от непастьоризирано краве мляко, което би трябвало да зрее най-малко 15 дни, в департаментите Савоа и Горна Савоа. Сърцевината има цвят слонова кост, а кората му е жълта до оранжева и годна за консумация.

Сиренето има леко плодов и орехов усет, както и натоварен аромат, който припомня на мазетата, в които отлежава. Кремообразно е и елементарно се разтопява.

3. Burrata (Бурата)

Това е занаятчийско сирене от района Пулия в Южна Италия. Буквално името му се превежда като " намазано с масло ". Прави се ръчно от краве мляко, сирище и сметана. Бурата е целесъобразно да се консумира допустимо най-скоро след приготвянето си - в най-хубавия случай до 24 часа по-късно. 

2. Graviera Naxou (Гравиера)

Една гръцко предложение на крачка от върха. Това сирене от южната ни съседка се създава на остров Наксос от най-малко 100 години. То се е прави от пастьоризирано краве мляко или примес от овче мляко и най-много 20% козе мляко.

Млякото, употребявано за производството му, има неповторим усет, тъй като животните, отглеждани на острова, се хранят с локални растения и билки. Гравиера е твърдо трапезно сирене с минимум 40% наличие на мазнини. Има тънка и светложълта кора и плътна сърцевина на дребни дупчици.
 Снимка 647208

1. Parmigiano Reggiano (Пармиджано Реджано)

Италианската класика, която оглавява класацията тази година. Това сирене се дефинира като едно от най-висококачествените в света. Прави се от сурово, полуобезмаслено мляко от крави, които пасат прясна трева и сено. Има твърда, пясъчна текстура и усетите му варират от ядков до мощен и леко лют, според от това какъв брой дълго е зряло.
 Пармезан, кората на твърдото сирене и за какво да не я изхвърляме
Защо да не изхвърляме кората на пармезана

И по какъв начин да я оползотворим

Пармиджано Раджано стартира да се прави още през Средновековието, когато бенедиктинските и цистерцианските монаси възвръщат влажните зони в долината на По. По-късно е кръстено на град Парма.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР