Синьото писмо от нидерландските финансови служби преобръща живота на Джанет

...
Синьото писмо от нидерландските финансови служби преобръща живота на Джанет
Коментари Харесай

Как Нидерландия систематично е ограбвала социално слаби хора

" Синьото писмо " от нидерландските финансови служби прекатурва живота на Джанет Рамесар. Службите упрекват самотната майка, че посредством подправени данни е съумяла да вземе помощи за развъждането на сина си. " Загубих почвата под краката си ", споделя 35-годишната жена. " Какво става оттова нататък? Поставят заплатата ти под запор, детските надбавки се приключват и неизбежно взимаш задължения. Изпаднах в меланхолия, не можех нито да хапвам, нито да пия, за един месец отслабнах с 30 кг. Поболяваш се. Знаеш, че нищо неверно не си направил, само че всичко пропада. " Животът на Джанет Рамесар се трансформира тотално. Постепенно губи сили да се оправя с всекидневието, с семейството и с развъждането на детето си. Миналата година ѝ лишават правата за 13-годишния ѝ наследник. Дълговете ѝ в това време възлизат на 40 000 евро.

Институционален расизъм?

Рамесар е една от общо 26 000 жертви на така наречен спекулация с детските надбавки, за която нидерландското държавно управление пое политическата отговорност с оставката си. " Хората бяха унищожени. Аз изгубих 10 години от живота си. Други се занимават с това към този момент 15 години. Тези години няма да се върнат, само че с този жест на държавното управление - не е нищо повече - демонстрират, че желаят да поправят нещата. "

Това, което първоначално наподобява просто като неуспех на управляващите, се трансформира в течение на 2020 година в същински скандал. Парламентаристите стигат до извода, че финансовите служби редовно са преследвали честни жители.

Адвокатът Орландо Кадир, който съставлява 600 души от засегнатите и самият е станал жертва на произвола на управляващите, даже приказва за институционален расизъм. " Селекцията е направена въз основа на двойното поданство. Нещо повече: издирвали са в регистрите екзотичните имена. Аз се споделям Кадир и това ми дава избран профил. Там, където има пушек, има и огън. Т.е. издирили са ме, казвайки си - това е попадение. "

И една дребна неточност е била задоволителна

Дори и единствено едно пропуснато или пък неумишлено сложено кръстче във формуляра за поръчка се оказва задоволително за финансовите служби, с цел да лишават детските надбавки на самотни майки или родители с ниски приходи, а и да упорстват за връщането на към този момент получени пари.

Някои фамилии са натрупали даже задължения от над 100 000 евро. Мая Абдин от Гронинген е задлъжняла със 70 000. За нея обещаното от кабинета обезщетение на пострадалите от 30 000 евро би могло да бъде единствено началото. Според нея, оставката на кабинета единствено няколко седмици преди идващите парламентарни избори е чиста символика. Тя желае остарелият ѝ живот да се върне и да стартира още веднъж от нулата.

" Измъчвам се с това от 2012-а година. Вече би трябвало да му се постави край. Имам право на бъдеще и желая то да стартира в този момент. Да се постави завършек на напрежението и тъгата - желая да се освободя от това, само че към този момент още е невъможно. "

Оставка, само че опазване на поста

Почти всички министри и държавни секретари, които с огромен медиен звук подадоха оставка в петък, остават на работа като изпълняващи длъжността. Само водещият претендент на социалдемократите - Лодевик Ашер, и икономическият министър Елик Вибес се разделят в действителност с постовете си.

Всички останали ще се кандидатират още веднъж през март - както и министър председателят Рюте, който непрекъснато приказва за обща отговорност и в никакъв случай за персонална виновност. Все отново му следва да отговори на сериозните въпроси, които ще сложи опозицията. А тематиката сигурно ще остане настояща до изборите на 17 март.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР