Синтетични отпадъци, свързани с Covid пандемията, в количество от около

...
Синтетични отпадъци, свързани с Covid пандемията, в количество от около
Коментари Харесай

Доклад: 26 000 тона COVID отпадъци са в Световния океан, 87% от тях са от болниците

Синтетични боклуци, свързани с Covid пандемията, в количество от към 26 000 тона, са попаднали в Световния океан, демонстрира отчет на учени от университета в китайския град Нанкин, заяви "Гардиън ".

Река Дунав е един от огромните преносители на синтетични боклуци, отбелязва кореспондентът на БНР в Лондон.

Неправилно стопанисваните синтетични боклуци, състоящи се от персонални защитни средства като маски и ръкавици, доста надвишават потенциала на страните да ги обработват вярно, излиза наяве от отчета, в който се показва, че от началото на пандемията към 8,4 милиона тона пластмасови боклуци са генерирани от 193 страни.

„ Пандемията от Covid-19 докара до нараснало търсене на синтетични артикули за еднократна приложимост, което утежни още повече към този момент съществуващия и излязъл отвън надзор проблем с пластмасовите боклуци “, пишат създателите на отчета.

Попадналите във водата боклуци могат да пропътуват дълги дистанции и да застрашат морския живот.

Изследването на китайските учени демонстрира, че 46% от синтетичните боклуци са дело на Азия заради огромния брой носени маски на континента, следвана от Европа с 24% и Северна и Южна Америка с 22%.

Над 87% от тези боклуци идват от лечебните заведения, а не от самостоятелна приложимост.

Тоновете маски, ръкавици, комплекти за тестване и пластмасови защитни лицеви козирки са попаднали в моретата и океаните посредством 369 реки.

С максимален принос за това замърсяване е Шат-ел-Араб в югоизточен Ирак с 5 200 тона. След това се подреждат азиатските Инд с 4 000 тона и Яндзъ с 3 700 тона.

В Европа най-големият преносител на синтетични боклуци е Дунав с 1 700 тона, се отбелязва в отчета на учените от университета в Нанкин.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР