Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) предупредиха,

...
Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) предупредиха,
Коментари Харесай

Изненада ли ни зимата?

Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) предизвестиха, че през днешния ден се чака усложнена зимна конюнктура и оповестиха оранжев код в 14 области от Западна и Централна България и от първа степен - жълт код, за останалата част от страната. Снеговалежите започнаха към този момент съвсем на всички места, упованията са за формиране на снежна завивка сред 5 и 15 сантиметра, в планинските региони - до 25-30 сантиметра. Ще има и внезапно намаляване на температурите, съпроводено с сдържан вятър, с условия за виелици и навявания.

Към момента се правят обработки със смеси против замръзване във всички 24 региони на Столичната община (СО) предпочитано по улици и булеварди, по които се движи градският превоз, оповестиха от пресцентъра на Следствен отдел към окръжна прокуратура в информация за ситуацията към 7:30 ч. през днешния ден. Започнали са частични обработки и по някои основни улици в регионите, както и вътрешноквартални улици според от снеговалежа. На терен в деен режим са 147 снегопочистващи машини. Към момента градският транспорт се движи при зимни услови по нормалните си направления и извършва всички свои линии. В Природен парк Витоша са опесъчени сектори от двата пътя - кв. „ Бояна “ – околност Златни мостове, и кв. „ Драгалевци “ – хижа „ Алеко “. Ще се позволяват единствено коли, с вериги. В интервала от 11:00 до 14:00 ч. не се позволява придвижването на транспортни средства по планинските пътища.

Екипите на Столичния инспекторат наблюдават ситуацията и управляват активността на почистващите компании. Извършва се и разчистване на прилежащите пространства към спирките на градския превоз, подходи към подлези и метростанции. Обходи на терен правят екипите на дирекцията „ Аварийна помощ и предварителна защита “. От Столичната община припомнят на водачите да карат единствено с коли, готови за придвижване при зимни условия, да бъдат деликатни и да карат със съобразена скорост.

Не са положителни изискванията за туризъм по планините, оповестиха от Планинската избавителна работа (ПСС). Облачно е, вали сняг, във високите елементи видимостта е понижена. Температурите варират от минус 4 до 1 – 2 градуса. Планинските спасители предлагат на туристите да се преценяват с ситуацията и да се обличат топло. Съоръженията в курортите работят. Над планините ще бъде облачно, с превалявания от сняг, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Ще се образува снежна завивка. По проходите ще има виелици и ще се образуват навявания. Ще духа мощен, североизточен, а по билата - югозападен, вятър. Температурите ще се намаляват и оптималната на височина 1200 метра ще е към минус 2°, на 2000 метра – към минус 7°.

337 снегопочистващи машини обработват пътищата от републиканската пътна мрежа, оповестиха от Агенцията " Пътна инфраструктура ". В момента сняг вали в областите Варна, Велико Търново, Враца, Ловеч, Кюстендил, Перник, Плевен, Силистра, Търговище, Разград, Русе, София, Шумен, както и в региона на проходите Предел, Шипка и " Републиката ". Настилките са обработени и пътищата са проходими при зимни условия. В регионите със снеговалеж при нужда има подготвеност за спомагателна техника. Агенцията " Пътна инфраструктура " моли водачите да подхващат пътувания единствено при необходимост и да карат с нараснало внимание и съобразена скорост, да не подхващат внезапни маневри, да съблюдават нужната отдалеченост, както и да не изпреварват снегопочистващите машини.

Поради изобилен снеговалеж проходът Предел е затворен за тежкотоварни коли над 12 тона с ремаркета и полуремаркета, споделиха от Областно пътно ръководство (ОПУ) – Благоевград. Ограничение за тежкотоварни коли над 12 тона е въведено и по пътя II-84 Аврамово – Юндола, от страна на Пазарджик, уточни дежурният чиновник в ОПУ. В момента към 15 снегопочистващи машини са на терен. 

На прохода Петрохан не стопира да вали и има мощен вятър. Пътят е заснежен, изключително откъм монтанската част. Четири машини почистват и опесачават прохода. Съветват се всички, които пътуват оттова да потеглят с цялостни резервоари и заредени телефони, както и да карат деликатно. Проходът остава затворен за тежкотоварни автомобили над 12 т. 

Силен сняг вали от сутринта и в Казанлък и на прохода Шипка. Четири машини непрекъснато чистят прохода. Призовават се водачите да бъдат деликатни.

Приоритет при снегопочистването са автомагистралите, най-натоварените посоки по първокласните и второкласните пътища и проходите, осигуряващи връзките сред Северна и Южна България. Пътноподдържащите компании в цялата страна са в цялостна готовност и подготвеност за своевременна реакция. Превантивно настилките се обработват с химически субстанции, сол и пясък, с цел да се понижат предпоставките за заледявания и хлъзгавост при рухване на температурите. Към момента на автомагистралите „ Тракия “ и „ Марица “ настилките са сухи, а видимостта е добра.

Общо 26 снегопочистващи машини обработват пътищата от републиканската пътна мрежа в региона. Обстановката в община Русе е спокойна, заяви за Българска телеграфна агенция шефът на общинската дирекция " Обществен ред и сигурност " Георги Игнатов. Пътищата се почистват и третират срещу замръзване. От регионалната администрация осведомиха, че в района няма обитаеми места без ток и вода. От хидрометеорологичната работа оповестиха, че дебелината на снежната завивка е към 15 сантиметра. Вятърът е сдържан, като скоростта му доближава до 32 км/час и е с посока изток-североизток.  

Сняг превалява в цялата Разградска област. Пътищата са проходими при зимни условия, все още няма въведени ограничавания или затворени пътни сектори на територията на региона, заяви дежурният в Областното пътно ръководство и добави, че на терен работят 16 машини на пътноподдържащата компания. Дежурният в Областното пътно ръководство добави, че заради изобилен снеговалеж е ограничено движението на моторни транспортни средства над 12 т по първокласния път  Русе – Разград, но на територията на област Русе. 

Експертът в Областната администрация Николай Атанасов съобщи, че до този част не са получени сигнали от общините в региона за пътни произшествия или закъсали коли, както и за обитаеми места без ток и вода.

Всички пътища в Силистренско са проходими при зимни условия и все още няма въведени ограничаване или затворени сектори. Това заяви дежурният в Областното пътно ръководство и допълни, че на терен работят 16 машини на снегопочистващата компания. В региона на селата Богорово и Средище е имало закъсали два товарни камиона, само че към този момент са изтеглени. Към момента няма информация за обитаеми места без ток и вода в района. От Община Силистра оповестиха, че сега се почистват и опесъчават улиците в града.  

Проходими при зимни условия са пътищата от републиканската пътна мрежа в област Добрич. Десет машини на Областно пътно ръководство – Добрич (ОПУ), част от тях и с гребла, обработват и осоляват пътните артерии. Това сподели дежурният в ОПУ – Добрич. Той добави, че все още няма заледени сектори. Машини обработват пътя Добрич – Силистра, Добрич – Владимирово, Добрич – Житница – Балик, Добрич – Победа – Спасово. Обработени и проходими са артериите Добрич – Варна, Добрич – Балчик и Добрич – Генерал Тошево. От Областно пътно ръководство поучават да се кара деликатно и съгласно пътната конюнктура. От Хидрометеорологичната обсерватория в Добрич споделиха за Българска телеграфна агенция, че снежната завивка е 3 сантиметра, като падналото количество дъжд е 5 литра на квадратен метър. Температурата е минус 1 градуса. Прогнозата е за прекъсване на преваляванията през нощта, само че намаление на температурите. 

Сняг вали и над цялата област Търговище, пътната конюнктура е спокойна. Това заяви за Българска телеграфна агенция дежурният в Областното пътно ръководство в Търговище (ОПУ). На терен са 20 машини, които опесъчават настилките. Образувалата се снежна завивка е минимална. В района няма регистрирани пътни катастрофи. Въпреки снеговалежа видимостта е добра, няма мъгла и вятър. Температурите са от един до минус един градуса. След вчерашните съвсем 20 градуса, земята и топла и снегът не се задържа, сподели дежурният. По данни на Метеорологичната обсерватория в града на 19 януари оптималната записана температура е била 19,8 градуса, сподели ръководителят на институцията Красимира Стойчева. 

Девет огромни и три дребни машини, както и две товарачки са на терен от 2:30 ч. през днешния ден и обработиха цялата улична мрежа в Шумен и общинската пътна мрежа, оповестиха от пресцентъра на общинската администрация. Създаден е денонощен график за разчистване и при усложняване на ситуацията всичката налична техника има подготвеност да излезе неотложно. Дежурните екипи на общинските предприятия също са на терен и работят. Засега няма условия за замръзване. На дежурния телефон в Община Шумен не са получавани сигнали от жители, допълват от общинския пресцентър и насочат апел към водачите да карат деликатно и да се преценяват с метеорологичната конюнктура. Шофьор на лек автомобил е изгубил надзор над ръководената от него кола и се блъснал в крайпътно дърво сред новопазарските села Църквица и Жилино, заяви представителят на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Шумен Ася Йорданова. При злополуката няма потърпевши.

Две пътнотранспортни катастрофи затрудняват движението от Габрово към Трявна и Дряново, казаха от пресцентъра на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Габрово. 
Движението и към Дряново, и към Трявна се реализира в едната лента, като прекосяването на коли не е лимитирано. Служители на бранш „ Пътна полиция “ контролират придвижването на място. Инцидентът към Трявна е станал в региона на село Жълтеш, а този към Дряново в региона на село Сарая. За случая по пътя Габрово – Дряново от полицията показаха, че става дума за преден удар сред товарен и лек коли. Двама души от този случай са откарани в болница. От Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи приканват водачите да се движат с нараснало внимание и съобразена с пътните условия скорост. В момента в област Габрово вали изобилен снеговалеж и видимостта е понижена. 

От тази нощ в планинските елементи на област Монтана вали сняг, а в равнинните - слаб дъжд и влажен сняг, само че няма затворени пътища и селища без ток и вода, заяви регионалният шеф на Монтана Ивайло Антонов. Пътят от София за Монтана през прохода Петрохан в Стара планина е измит и по него сега има интензивно придвижване от прибиращи се за почивните дни хора. Пътят сред Монтана и Враца, който е част от основен път Е-79, е измит до асфалт и по него придвижването е обикновено, сподели регионалният шеф на Монтана.

В община Плевен цялата налична техника е ангажирана със снегопочистването, оповестяват от пресцентъра на общинската администрация. От рано сутринта цялата налична техника е на терен. Извършена е и предварителна обработка на проблематичните пътни сектори със сол и пясък. Машини са изпратени и на трите проблематични сектора, където има снегонавявания - пътят сред селата Пелишат и Згалево, Бохот - Тученица - Радишево и Върбица – Буковлък, допълват от Общината.

Ограничено е придвижването на тежкотоварни камиони над 12 т по републиканската пътна мрежа на територията на област Враца от 05:00 ч. през днешния ден до 17:00 ч. на 21 януари (неделя). Тежкотоварните коли могат да минават по пътя II-15 Враца – Ферибот Оряхово и пътя II-13 Плевен – Бяла Слатина – Борован. Движението по двете пътни артерии би трябвало да се реализира наложително с вериги.

Кметът на село Върбица е алармирал за проблем с почистването на сектора към село Буковлък. Там има аварирал камион, което в допълнение утежнява ситуацията. Кметът на Славяново е уведомил, че не се почиства пътят към Пордим, само че този сектор е в региона на Областното пътно ръководство, прецизират от общинската администрация. Всички сигнали, които постъпват на " горещия телефон " на Общината 064/881- 323 за проблематични пътни сектори, се предават незабавно към съответните компании по региони.

По информация на компания " Тролейбусен превоз " няма проблем при обслужването на линиите на публичния превоз в Плевен. Временно е спрян от придвижване електробусът, обслужващ линията Плевен – Гривица. На територията на общината няма места без електрозахранване. От Областната администрация оповестиха, че по данни на Регионалната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " все още няма данни за бедстващи хора. Няма и обитаеми места с прекратено електрозахранване.

По данни на Агенцията " Пътна инфраструктура " е лимитирано придвижването по път II-13 Долни Дъбник – Искър поради снеговалеж и закъсали тежкотоварни коли. По рано денем бе лимитирано придвижването по I-3 Плевен - Русе в региона на село Гривица поради злополука. Според информацията, подадена към Областната администрация, при случая има починала жена. Оттам допълват, че снежната завивка в региона е сред 8 и 10 см. Валежите ще продължат през целият ден. Вятърът ще бъде от сдържан към 6-7 метра в секунда. Очакват се заледявания на пътните настилки. 

Няма въведени ограничавания по пътищата във Великотърновска област поради снеговалежа, споделиха от Областното пътно ръководство. Пътищата са изчистени, продължава обработката на обледени сектори. Сняг вали в цялата област, снежната завивка е към пет сантиметра, а температурата към нулата. Пътищата са проходими при зимни условия. Към момента на територията на региона няма въведени ограничавания или затворени пътища.

Всички пътища от републиканската пътна мрежа на територията на област Ямбол са проходими при зимни условия. В момента сняг вали в цялата област, само че няма към момента натрупвания или навявания. Това заяви шефът на Областното пътно ръководство инж. Галин Костов. По думите му към този момент се почистват 35 км от автомагистрала " Тракия " в Ямболска област, както и евентуално рисковите сектори. " Целият запас е в подготвеност. Всички 59 машини и чиновници са по опорните пунктове. Имаме нужното количество инертни материали. Направили сме нужната съгласуваност с Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи и с регионалния шеф ", сподели Костов.

Към момента на никое място в Ямболска област няма подадени сигнали за прекратено електрозахранване. Няма обитаеми места без ток и вода. Обстановката се следи непрекъснато, сподели регионалният шеф Биляна Кавалджиева-Димитрова.  " Асфалтовата настилка е мокра, температурите са към нулата сега и има условия за хлъзгавост. Трябва скоростта на шофиране да е по-ниска от допустимата за съответния сектор ", прикани шефът на Областното пътно ръководство в Ямбол.

Слаб е снеговалежът в Кюстендилска област, няма въведени ограничавания, споделиха от Областното пътно ръководство. " Валежът е слаб, пътните настилки са мокри, само че няма снежна завивка, като се изключи по-високите места, където пътищата се обработват и почистват, споделиха още оттова.

Към момента няма произшествия, провокирани от усложнена метеорологична конюнктура, няма и затворени пътища. Слаб е дъждът и към границата с Република Северна Македония, където все още също няма ограничавания. Около 30 машини са по пътищата в региона, пътищата се почистват и обработват срещу замръзване, допълниха от Областното пътно ръководство.

В област Сливен пътищата са проходими при зимни условия. Пътните настилки са мокри, а в планинската част - общините Котел и Твърдица, са обработени и опесъчени. Дванайсет са снегопочистващите машини, които са разполагаем. Има слаб снеговалеж. Вятърът, който имаше в утринните часове в регионалния град, утихна към обед.  

Интензивен е трафикът за товарни коли на излаз на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП), оповестиха на уеб страницата си от Главната дирекция „ Гранична полиция “ - Министерство на вътрешните работи.

По границата с Румъния трафикът е натоварен на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кардам “ и „ Дунав мост Видин “ на излаз за товарни коли.

По границата със Сърбия трафикът е натоварен на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ на излаз за товарни коли. На пункта „ Калотина “ се правят строително-монтажни действия, които постановат краткотрайно свиване на пътните платна и метаморфоза на придвижването на преминаващите транспортни средства. През празничните дни пътуващите с леки коли следва да имат поради, че краткотрайната организация на придвижването преди и в зоната на граничния пункт може да удължи времето за прекосяване.

По границата с Турция е натоварен трафикът на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ на излаз за товарни коли.

Трафикът е естествен на всички гранични контролно-пропускателни пунктове по границата с Гърция. През граничните пунктове „ Маказа “, „ Златоград “ и „ Ивайловград “ могат да минават единствено леки коли и микробуси.

По границата с Република Северна Македония трафикът е естествен на всички гранични пунктове.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР