Синоптиците очакват максимални температури до 35° тази седмица. В разгара

...
Синоптиците очакват максимални температури до 35° тази седмица. В разгара
Коментари Харесай

Ето как горещините влияят на желанието за секс

Синоптиците чакат оптимални температури до 35° тази седмица. В разгара на летния сезон специалисти напомнят за  важните препоръки за справяне с горещините. 

Главен помощник доктор Иван Црънчев, дм, мзм, експерт по правосъдна медицина и деонтология разкрива по какъв начин жегите въздействат на организма ни: 

1. Какво тъкмо се случва в организма при прегряване?

С повишение на температурите през летния сезон човешкият организъм е подложен на интензивното и неподходящо влияние на топлинните лъчи. Това отрицателно влияние значително се компенсира от регулаторните благоприятни условия на организма, които са под строгия надзор на централната нервна система.

В някои случаи, при внезапна смяна в температурните стойности, при рискови условия на околната среда, както и при хора с понижени адаптивни благоприятни условия, заради редица съпътстващи хронични болести, тези обезщетителни благоприятни условия могат да се окажат незадоволителни и да се осъществя отрицателният резултат на високите температури върху организма. Общото отрицателно деяние на високите температури върху организма се демонстрират главно с две клинични форми, а точно -  появяването на така наречен топлинен удар и на слънчев удар.

Топлинният удар е най-тежката клинична форма на влияние на топлината върху организма, достигаща нерядко до съдбовни последствия.



Предразполагащи фактори са работа в горещи затворени места, без съществуване на съответна вентилация и климатизация, работа на полето в най-горещите часове – обедно и ранно следобедно време и други

Патогенезата на пораждане на топлинния удар съставлява един самобитен циничен кръг, обвързван с повишение на телесната температура, нарушено метаболизиране на белтъците с интензивен техен разпад, довеждащ до остра бъбречна непълнота, намаляване на артериалното налягане, пораждане на хипоксия и метаболитна ацидоза в организма и увеличена съдова пропускливост, които процеси от своя страна водят до обособяване на стрес – биогенни амини, което подтиква в допълнение топлопродукцията.

Клиничната картина всекидневно се води от проявата на нараснала телесна температура, зачервяване на кожата, учестяване на пулса и дишането, главоболие и виене на свят, понижен мускулен тонус. Може да докара и до помрачаване на съзнанието до степен на кома. Срещани признаци са също по този начин нестимулирано държание, нервност, настъпателност, израз на смутени регулаторни процеси в централната нервна система.



2.За кого жегите са най-опасни?

При хората в положително здравословно положение адаптивните процеси на организма са задоволително пълноценни и съответни, с цел да се оправят със стресовата реакция, с която организма се сблъсква в условия на рисково високи температури. Това обаче не може да се каже за хората с налични хронични болести, включващи сърдечно-съдова патология, ендокринологични и други болести, както и възрастните хора над 65 години и децата - двете най-застрашени възрастови групи.

Особено внимание следва да се обръща и на новородените деца и тези в кърмаческа и ранна детска възраст. Внимание следва да се обръща на родилките и бременните дами.

3. Как обезводняването води до крампи на крайниците?

Топлинните крампи могат да бъдат един от първите признаци на започващо топлинно прегряване на организма и те са израз на интензивната загуба на течности и електролити от организма. Известни също като крампи, свързани с физически извършения, топлинните крампи се показват с интензивна болежка, конвулсия и дълготрайно мускулно редуциране, на съответна група или групи от мускули, когато организмът е подложен на високоинтензивна интензивност.

Въпреки че се назовават топлинни крампи, е известно, че този тип конвулсии се появяват и при ниски температури, при зимни спортове или плуване. Смята се, че те са неврогенен отговор на мускулна отмалялост във връзка със загубата на течности и електролити, измежду които значение има и загубата на натрий. Топлинните крампи нормално са доброкачествени и отминават посредством приложението на масаж, отмора и рехидратация. Положителен резултат има и приемът на добре познатите ни айрян или таратор. 



4. Какво да пием при горещини и какво да заобикаляме?

При демонстрация на първите признаци на прегряване на организма следва човек да промени местоположението на престояване на хладно място, засенчено и с съответна вентилация и липса на директна слънчева осветеност. При хората с хронични болести се предлага да не правят дейни и интензивни физически натоварвания, да носят леки, светли, съответни за лятото като количество облекла. При демонстрация на дискомфорт и изнемощялост следва да се потърси навременна лекарска помощ.

Препоръчва се да се заобикаля потреблението на горещи питиета, питиета, съдържащи алкохол, кофеин, таурин, както и на мазни и тежки храни, като се предлага чест банкет на течности, богати на витамини и електролити (фрешове, сокове, изотонични напитки) и на храни, богати на витамини и с богато наличие на вода.

5. Жегите и приемът на опиати, корав алкохол и енергийни питиета

Алкохолът спада към по този начин наречените протоплазмени токсини, които имат отрицателен резултат върху организма, изключително при неговия банкет в по-големи количества. Приемът на алкохол в жегите покачва риска от пораждане на сърдечно-съдови произшествия и понижава в забележителна степен съпротивителните и адаптивни сили на организма в стресова среда, каквато безспорно се следи при съществуването на рисково високи температури в летните месеци.

Приемът на наркотици, корав алкохол и енергийни питиета в жегите води до риск за здравето и живота, заради потенциране на каскада от отрицателни биологични и химични процеси в организма. 

6. Влияят ли горещините на желанието за секс?

Върху половото ни здраве и желанието ни за секс въздействат голям брой външни фактори на средата. Високите температури влияят негативно върху всички процеси в тялото, като половата функционалност също не е пощадена.

Дехидратацията вследствие на жегите и нарушаването на естествените обменни процеси в организма неизбежно довеждат до смяна в желанието за секс.

То е директно обвързвано с общото положение на физическо и психическо здраве, което от своя страна е директно обвързвано и с равнищата на стрес. Както знаем, рисково високите температури се явяват стресов фактор за нашето тяло, което неизбежно намалява либидото. Обяснението на учените за това събитие е просто - рисковите жеги въздействат както неврогенно, по този начин и хормонално, върху хората, както и върху техния сексуален нагон. Високите температури основават условия за дехидратация на организма и се отразяват отрицателно на качеството на семенната течност при мъжете и на овулацията при дамите, засягайки тяхното репродуктивно здраве.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР