Синоптичната комисия заседава в разширен състав. Константин Вълков се върна

...
Синоптичната комисия заседава в разширен състав. Константин Вълков се върна
Коментари Харесай

Гренландия, климатичните промени и топлото време на Балканите

Синоптичната комисия заседава в уголемен състав. Константин Вълков се върна от ледения остров - Гренландия, в действителност това е най-големият остров на планетата и, както знаете, е затрупан с голям мразовит щит. Някои настояват, че той се топи, други - че му няма нищо, а Константин твърди, въз основата на диалозите с локалните хора, че те никак не се тормозят от климатичните промени.

Има или няма климатични промени - питайте Грета, изгубена нейде из просторите на Атлантика, нали пътува с яхта за Европа, а ние в Синоптичната комисия вършим бърз обзор на моделите, с цел да разберем какво време ни чака до края на другата седмица и при започване на декември.

Моделите не престават да са единомислещи по въпроса, че ни чака по-топло, от нормалното за този сезон на годината, време, че за момента сняг в равнините на страната не се чака да падне и че най-студено в този десетдневен интервал от време ще е през днешния ден, на следващия ден и в неделя.

Дъждът, който вали в петък над стараната е добре пристигнал, тъй като тази есен е като цяло суха. Но тази валежна конюнктура бързо ще отмине и през другата седмица ни чака по-сухо и относително по-топло време. Максималните темперпатури в равнинте на страната ще доближават до 13, 15 градуса, в Западна България и по високите полета ще са по-ниски - под 10 градуса, само че това са температури с 5, 6 градуса над нормалните.

Около сряда, четвъртък, идната седмица, от северозапад ще има валежи и утежняване на времето, само че това няма да се отрази значително на температурите. След това нови, по-значителни превалявания се чакат към четвърти декември, когато по-дълбок средиземноморски циклон ще донесе евентуално дъжд, а не сняг.

В началото на декември и температурите ще се покачат още, като тук-там в низините ще са към 15, 17 градуса.

Над Източан Европа остава относително топло, дакото над Западна Европа, при започване на декември, се чака съществено захлаждане и на доста места ще падне и сняг, даже се чака образуването на снежна завивка.

Това удостоверява наклонността тази есен за по-топло време на изток и по-студено време на запад.

България е облагодетелствена досега с доста по-мека и топла есен. Дали това ще се промени през декември следва да забележим. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР