Синдромът на хроничната умора е едно сложно биологично, така и

...
Синдромът на хроничната умора е едно сложно биологично, така и
Коментари Харесай

Изследователски проект търси причините за синдрома на хроничната умора

„ Синдромът на хроничната отмалялост е едно комплицирано биологично, по този начин и психично положение, което се следи повече от 6 месеца при някои хора ”. Това сподели пред Нова телевизия проф. Мариана Мурджева, началник на Катедра по микробиология и имунология и ректор на МУ-Пловдив, във връзка идна акция за безвъзмездни проучвания, която ще се организира в Пловдив и София.

По думите й първият признак е мощна отмалялост, съпроводена с мускулни и ставни болки. Наред с нея се появява неразположение след мисловен или физически труд, както и след прочувствен стрес. Третият доста присъщ признак е неспокойния сън. Могат да се демонстрират и признаци като припадане или възприятие на неразположение, когато човек стои прав, а по този начин също и усложнения в концентрирането и вниманието, разказа признаците тя.

Предстоящата кампания  се провежда в границите на и има за цел да разпознава биологичните маркери при синдрома на хроничната отмалялост. В нея ще бъдат ангажирани експерти от МУ – Пловдив и НЦЗПБ в столицата.

„ Тук ще се прави проучване на имунната система, на цитокиновия профил, ще се търсят хронични вирусни инфекции, ще се изследва чревният микробиом и оксидативният стрес. Това ще ни разреши да получим богата картина за това какви са измененията в човешкия организъм при хронична отмалялост и пост-COVID ”, изясни проф. Христо Тасков, откривател в Научния институт на МУ-Пловдив.

Безплатни проучвания ще се правят на две места: В Катедрата по здравна микробиология и имунология и НИМУ на Медицински университет - Пловдив, и в Националния център по заразни и паразитни заболявания в София.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР