Синдикати, работодатели и държава обсъдиха заложените антиинфлационни меркиАктуализацията на бюджета,

...
Синдикати, работодатели и държава обсъдиха заложените антиинфлационни меркиАктуализацията на бюджета,
Коментари Харесай

Тристранният съвет се обяви против актуализацията на бюджета

Синдикати, работодатели и страна разискаха заложените антиинфлационни ограничения

Актуализацията на бюджета, която би трябвало да влезе в действие от 1 юли, събра обществените сътрудници на изключителна среща. Синдикати, работодатели и страна разискаха заложените антиинфлационни ограничения, съобщи

Съветът на обединението по тематиката беше отсрочен за на следващия ден, само че специалисти на четирите ръководещи партии разискваха по актуализацията при финансовия министър. Утре тя влиза в кабинета, а до края на седмицата и в Народното събрание.

Основните рецензии на работодателите са, че не виждат обещанието в бюджета да бъдат заложени парите, с които те ще бъдат подпомагани до края на годината поради високите цени на тока.

Според финансовия министър Асен Василев това ще се види в Закона за енергетиката.

Основните проблеми на синдикатите са замразяването на минималната работна заплата и това, че не е заложено увеличение на приходите в държавната администрация. Те предизвестиха, че се готвят за митинги.

Според Асен Василев по-добрият вид е не да се раздават по 10% в държавния бранш, а да се дават пари там, където се вършат промени.

„ Като цяло актуализацията включва главно антикризисните ограничения, плюс актуализация на пенсиите, както беше планувано, както и някои данъчни облекчения и промени в част от разходната част на някои от плановете, които са планувани от министерствата “, съобщи Василев.

„ Това, което не видяхме в препоръчаната актуализация на бюджета, е гаранция за продължение обезщетенията за електрическа енергия на небитовите консуматори. Настояваме също и за това антикризисните ограничения да бъдат и антиинфлационни, което не виждаме “, сподели Станислав Попдончев от БСК.

„ КНСБ не поддържа и трите бюджета. Според нас равнището на упоритост е ниско и каквото и да си приказваме, споделиха се доста цифри, направиха се доста планове. Всички дадохме доста подробни мнения. Ние не виждаме политика по приходите и това е нашето главно терзание “, съобщи Любослав Костов от КНСБ.

„ Работодателите знаят, че това, което сме дали обещание, ще го създадем. Че спомагателните средства, които се акумулират в енергийната система, ще бъдат върнати назад на бизнеса “, разяснява министър председателят Кирил Петков.

Какви са главните параметри на актуализацията?

Залага се инфлация от съвсем 12%.

Предвиденият стопански напредък е под 3%.

Лимитът на държавния дълг се подвига до над 10 милиарда лв. поради нов заем от към 3 милиарда лв..

Предвижда се разноските на хазната да се усилят с над 1,6 милиарда лв.. С толкоз повече ще са и приходите. Така бюджетният недостиг ще се резервира - 4,1% от брутния вътрешен артикул.

В проектобюджета са заложени антикризисните ограничения за понижаване на Данък добавена стойност на 9% за парното и природния газ.

Нулева ставка Данък добавена стойност за хляба. Без данък ще са електрическата енергия, природния газ и пропанбутана.

Заложена е и обещаната отстъпка от 25 стотинки на литър за всеобщите горива.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР