Синдикатът на българските нефтохимици Лукойл изпрати писмо до президента Румен

...
Синдикатът на българските нефтохимици Лукойл изпрати писмо до президента Румен
Коментари Харесай

Синдикатът на българските нефтохимици Лукойл зове Радев да наложи вето за концесията на Росенец

Синдикатът на българските нефтохимици " Лукойл " изпрати писмо до президента Румен Радев, в което се показва противоречие с прекратяването на концесията на " Лукойл " на терминал " Росенец ". Те приканват президента да употребява пълномощията си и да спре решението на Народното събрание.

В писмото се показва, че решението е взето без необорим спор в пленарна зала и без публично разискване. Нефтохимиците настояват, че съществува сериозен риск от нарушение на непрекъснатите доставки на първични материали за бургаската рафинерия, което съставлява опасност за благосъстоянието на хиляди служащи от комбината и на сервизните организации, както и за приходите в бюджета.

Пълният текст на писмото без редакторска интервенция:

" През миналата седмица станахме очевидци на въпиеща подигравка със законността!

В рамките на няколко минути Народното събрание одобри на две четения едновременно съдбоносно за българската енергетика решение за преустановяване на концесията на „ Лукойл ” за терминала „ Росенец ”. Това беше направено без необорим спор в пленарна зала, без публично разискване, без нужната оценка на въздействието, без надлежна аргументация.

Заради анулацията на концесията съществува сериозен риск от нарушение на непрекъснатите доставки на първични материали за бургаската рафинерия единствената в България и в същото време най-модерният комплекс на Балканите. Възможните проблеми в работата на рафинерията съставляват опасност за благосъстоянието на хиляди служащи от нефтохимическия комбинат и на сервизните организации, както и за приходите в районния и държавния бюджет.

Действията на депутатите наподобяват не просто като провокация, а като опит за завладяване за заличаване на едно сполучливо дружество и в същото време на ориста на работещите тук хора. В чий интерес работят депутатите? Да предположим, че на вносителите на горива, които ще усилят доставките посредством инфраструктурата на други пристанища и ще изпълнят джобовете си за сметка на бедственото състояние на работещите в завода и увеличените сметки по бензиностанциите и питателните магазини.

Това безсрамие се прикрива с причини за наказания против компанията, което не е правилно. „ Лукойл ”, като оператор на терминала „ Росенец ”, не е обект на наказания от страна на Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Още по-възмутителни са упреците към завода и терминала в контрабанда, макар че не е показан нито един факт, а цялото съоръжение на терминала е снабдено с автоматизирани системи за отчитане и непрекъснато видеонаблюдение. ​Ако някой има данни за нарушавания на митническия режим, дано съответните служби да се занимават с това, фантазиите не трябва да се трансформират в спекулации на депутатите, още повече че някои от тях самите са имали проблеми със закона.


Уважаеми господин Президент, Вашият професионализъм, подготвеност и политически опит ни дават съображение и вяра, че Вие разбирате какъв брой безпочвени са обвиняванията на депутатите. България получи дерогация от ембаргото. Това бе направено, с цел да се запазят ниски цените на горивата на нашия пазар, да се предотврати стремителния растеж на инфлацията и усложненията с доставките на горива.

Кога се превърнахме в страна, в която упрекнати в корупция депутати дефинират държавната политика? Няма подозрение, че в дъното на историята с нашия цех стои нечий персонален интерес. Само по този начин може да се изясни неналичието на действителни причини в интерес на решението на Народното събрание, невижданата скорост на приемане на закона, както и изключването от текста му на задължението за известяван на Европейската комисия. Очевидно е, че това е опит да се прикрият следите.

Поради всички гореизложени аргументи ние, работещите в бургаския цех, Ви молим да употребявате всички Ваши пълномощия, с цел да спрете противозаконното и безсмислено решение на Народного заседание от 21 юли 2023 година "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР