Синдикат Образование заедно с Министерството на образованието и науката (МОН)

...
Синдикат Образование заедно с Министерството на образованието и науката (МОН)
Коментари Харесай

Синдикат Образование и МОН опитват да задържат младите учители у нас

Синдикат " Образование " дружно с Министерството на образованието и науката (МОН) стартират работа по привличане и задържане на младите учители в България.

Статистика, показана от Синдиката, сочи, че едвам 15% са младите учители у нас, като над 70% от тях напущат просветителната система още през първата година. Така, междинната възраст на българските педагози е 54 години, която е с 10 години по-висока от средноевропейската.

Делът на учителите на възраст до 29 години е 6.5% от общия брой в България, данни, които данни са устойчиви за последните 5 години.

Причина за текучеството е високият стрес от условията на фона на ниски заплати, голям размер административна тежест, спомагателни непедагогически действия, липса на обществени умения, липса на възприятие за поддръжка и консолидиране, показват от Синдиката. Също по този начин прибавят, че учителите се назначават на срочни контракти, заради което шефовете имат право да приключват договорите в края на годината.

В същото време обаче нараства броят на студентите в педагогическите специалности, като за последните четири години единствено Пловдивският университет, който е най-хубав в учителските дисциплини, е увеличил с една трета броя на кандидат-педагозите, информират от Синдикат " Образование " и допълват, че съществуват още 12 ВУЗ -а, които приготвят учители, само че надалеч не най-хубавите възпитаници избират специалността.

Според неправителствената организация недостигът на учители напълно не е отминал проблем, както сочат някои анализатори. В София и някои огромни градове този дефицит е неоспорим. По-осезаем е в по-малките градове, заради високата безработица, установяват от Синдиката.

По техни данни педагогическите експерти са 91 хиляди към този миг, което изрично не е задоволително. Необходими са подпомагащи и асистиращи учители, админи, наставници, както и посредници.

След подробния разбор на аргументите за отлив на млади учители, Синдикат " Образование ", взаимно с МОН, ще работи за:
Повишаване на рейтинга и статута на младите учители; Подобряване на публичното доверие и усъвършенстване на институционалната поддръжка за младите в просветителната система; Нулева приемливост към родителите, които не партнират на просветителната институция и не обезпечават спазването на учебния правилник; Намаляване на институционалния напън към младите учители; Намаляване на бумащината в системата; Активизиране на наставничеството и менторството към младите учители; Повишаване на мотивацията на новоназначените учители и техните наставници за задържане на новите педагози в професията; Създаване на обучителни стратегии за наставници на нови учители; Промяна в обучителните стратегии за педагогичен специалности на висшите учебни заведения, за повече часове за на практика знания; Привличане на младите учители в синдикалните организации като опция за дейна гражданска позиция и значима роля при градене на просветителни политики.
Синдикат " Образование " работи в два огромни европейски плана, от които NEST- обучава специалисти от Регионалните ръководства на образованието по новаторска стратегия за наставници на новоназначени учители.

Другият план е YouWell, който работи за задържане на младите учители посредством основаване на удобна среда за развиване, посредством образование на старши и основни учители в използване на коучинг метода за работа с млади учители.

Младите учители ще дойдат и ще останат в просветителната система единствено и единствено с вярна национална политика, основана най-много на експертизата на българските учители, показват от Синдикат " Образование ".
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР