Синдикат Образование препоръчва МОН да спре да брои почивни и

...
Синдикат Образование препоръчва МОН да спре да брои почивни и
Коментари Харесай

Учителите поискаха по-дълга ваканция

Синдикат " Образование " предлага МОН да спре да брои почивни и празнични дни, регламентирани в член 154 от КТ за почивка. Да, те са тип " почивка ", само че нямат отношение към дебата за образователното време, а това изкривява публичното чувство за почивни и образователни дни. И действително есенната почивка е 1 ден, Коледната почивка е 2 дни, междусрочната - 3 дни и пролетна почивка 4 дни. Това прави общо 10 дни, без лятната почивка. Добавяме и " неучебните дни " за зрелостни изпити /ДЗИ/ и външното оценяване /НВО/, които МОН ги брои за ваканции и не ги причислява в категорията образователно време, изясняват от синдиката, предава БНР.

" Виждаме няколко неща. Първо, че междусрочната почивка, по сходство на тазгодишната, където и нашето предложение беше и във връзка на пандемията тогава, да бъде повече от седмица. Сега е увеличена тази междусрочна почивка с няколко дни, сега е три дни плюс почивни дни става малко повече, което е добре за децата, само че виждаме, че Коледната почивка е единствено два дни, което не е добре. Бихме могли да погледнем какво се случва в Европа и там да забележим, че има най-малко две седмици почивка. В България, дружно с формалните празници, са под тези две седмици. Тъй че, бихме могли да помислим за още два- три дни след Нова година, примерно, до 6-7 януари ", заяви д-р Юлиян Петров - ръководител на профсъюз " Образование " към " Подкрепа ".

Дните, в които се организира външното оценяване да не се водят като неучебни, тъй като са част от образователния развой, добави Юлиян Петров:

" Нещо друго, което е обвързвано ненапълно и с времетраенето на часовете- от министерството на опазването на здравето предлагат и постановат едно тяхно мнение, че надали не българските възпитаници не могат да учат повече от това образователно време 35-40 минути. В Европа надалеч не е по този начин. Имаме страни, където тези часове са по 60 минути, а не виждаме учениците по някакъв метод да са ощетени или пък да реализират по-лоши резултати ".

" По принцип желаеме да е по-дълга лятната. Пролетната е май 10 дни плюс почивните дни. Междусрочната е един ден, не е задоволително... Аз мисля, че в действителност ваканциите са прекомерно, тъй като имаме много време да си почиваме и да се любуваме на лятото. Имаме пролетна, есенна, зимна и лятна. Есенната нали я усилиха с няколко седмици поради пандемията... По- добре да е по-голяма есенната, с цел да не отивам на учебно заведение и да си пиша домашни... Би трябвало да си остане същата, с цел да имаме повече време за учението... Аз бих споделил, примерно тази лятната да я усилят... ", казаха възпитаници.

От Синдикат " Образование " дават относителен разбор на българското образователно време и ваканции в границите на Европа. В множеството от изследваните страни броят на образователните дни е сред 170 и 190. В Албания и Малта са 165, а в Дания и Италия - 200. В половината от страните са 170-180. В 13 страни учениците учат сред 181 - 190  дни. 

Броят на образователните дни е идентичен за всички степени на образованието, само че има и изключения - във Франция и Сърбия горният курс е с повече дни, а в Литва и Румъния повече дни учат в начална и междинна степен. С по-малко образователни дни в горен курс са Гърция, Ирландия и Босна и Херцеговина. В страните, където броят варира съгласно степента и класа, постоянно последният клас има минимум образователни дни. Такъв е казусът и с България - в 12 кл. има 31 образователни седмици, с пет по-малко от останалите. В България броят на образователните дни за всички степени (без начален етап) е в горната част на скалата покрай максимума от 190-200 образователни дни, а точно - 180. С изключение на Коледната почивка, всички останали варират и се разграничават по дълготрайност. 

Времетраенето на образователните часове е категория, която за България е подвластна на министерство на опазването на здравето, споделят още от синдиката. За образец образователните часове в Обединеното кралство на 7-  годишните /първокласници у нас/, са 60 минути времетраене, при нашите- 35 минути. МОН би могъл да усили времетраенето на образователните часове, с цел да се изравним с някои европейски просветителни системи, само че от синдиката са безапелационни, че това няма да помогне за по-добро качество на българското обучение. Няма да помогне и увеличението на образователните дни. 

Синдикат " Образование " насочва рекомендация към идващия учебен министър да се концентрира не към физическия размер на образователното време, а към естетиката и качеството на времето за обучение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР